Belföld

„Az ellenzék olcsó politikai haszonszerzésre használja fel a vírust”

A Klebelsberg Központ mindent megtett a gyerekek védelmében, és sajnálattal látják, hogy az ellenzék olcsó politikai haszonszerzésre használja fel a koronavírust - reagált az iskolák fenntartója az MSZP szombati közleményére.

„Az ellenzék olcsó politikai haszonszerzésre használja fel a vírust”
A Klebelsberg Központ mindent megtett a gyerekek védelmében
Fotó: MH

Az MSZP több kérdést is intézett a központhoz, például azt szerették volna tudni, hogy készíttetett-e vészhelyzeti forgatókönyvet az iskolák részére a koronavírussal kapcsolatban.

A Klebelsberg Központ erre úgy reagált, a Magyar Szocialista Párt kérdéseket fogalmazott meg közlemény formájában. „Ezek alapján úgy tűnik, nincsenek tisztában sem a vírussal kapcsolatos teendőkkel, sem pedig azzal, hogy mi a feladata az iskolákat fenntartó tankerületi központoknak, és a középirányítói feladatokat ellátó Klebelsberg Központnak, illetve hogyan működnek az iskolák”. 

Hozzátették, ha valóban kíváncsi lett volna a párt arra, hogyan készültek fel a fenntartók a fertőzés megelőzésére, akkor a kérdéseikkel nem a sajtóhoz, hanem a központhoz fordulnak. „Csak bízni tudunk abban, hogy a kiadott közleményüknek nem a pánik keltése volt a célja” - fűzték hozzá. 

Mint írták, válaszolnak az MSZP kérdései közül az „értelmezhetőekre”. Így például azt írták, az elmúlt hetekben folyamatosan tájékoztatta a tankerületi központokat, és rajtuk keresztül az iskolákat a koronavírus megelőzésével kapcsolatos feladatokról. 

Figyelemmel kísérik továbbá, hogy az iskolákban legyen megfelelő mennyiségű kézmosó, valamint fertőtlenítőszer, ezek beszerzése és pótlása prioritást élvez. Kérték azt is, hogy mindenki, aki a fertőzés következtében hatósági intézkedéssel érintett területről érkezik haza, maradjon otthon két hétig, akár pedagógusról, akár gyermekről van szó. Ha ilyen személyről az iskolák és a tankerületek tudomást szereznek, azonnal értesítik a területileg illetékes népegészségügyi szerveket. 

A központ folyamatosan tartja a kapcsolatot az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a tankerületi központokkal is annak érdekében, hogy a szükséges információk mindenki számára azonnal rendelkezésre álljanak, amelyhez megvannak a szükséges csatornák is. 

A központi informatikai rendszer minden szülő számára lehetővé teszi, hogy szükség szerint azonnal megkapjon minden olyan információt, amelyre egy esetleges rendkívüli helyzet esetén szüksége van. 

A koronavírussal kapcsolatos döntéseket az Operatív Törzs hozza meg, amelyeket a fenntartók és az intézmények végrehajtanak - hangsúlyozták.

Most nem politikai pamfletekre, hanem együttműködésre van szükség

A Demokratikus Koalíció ma ismét leleplezte magát, hogy csupán politikai haszonszerzésre kívánja felhasználni a koronavírus-helyzetet. A párt frakcióvezető-helyettesének mai sajtótájékoztatója tele volt valótlan állításokkal. Ha Arató Gergely vette volna magának a fáradtságot, és nem csak egyes szenzációhajhász médiumokat olvasna, hanem valóban odafigyelne a miniszter és más szakemberek nyilatkozataira is, akkora tudná - hiszen tucatszor elhangzott -, hogy a világon sehol sincs tünetmentes emberek szűrésére alkalmas teszt. Kásler Miklós megszólalásai során minden kérdésre válaszolt, minden információt megosztott, amit abban a pillanatban tudni lehetett, akár a fertőzött iráni diákokról, akár a kontaktokról volt szó. Arató Gergely valótlan állításával szemben a miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján pontosan elmondta azt is, hogy az iráni diákok melyik egyetemre járnak. Arató Gergelynek, mint a Népjóléti Bizottság egykori tagjának illene tudnia azt is, hogy egészséges kontaktok esetében 14 napos megfigyelésre van szükség, és nem hiábavaló tesztekre - írja közleményében a Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A koronavírust komolyan kell venni, s miközben a szakemberek azért dolgoznak, hogy minél kevesebb fertőzött legyen Magyarországon, és aki megbetegedett, az a lehető legjobb ellátást kapja, akkor nincs helye a magamutogató politikusok kisstílű játékainak - hívták fel a figyelmet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom