Belföld

Megerősítették hivatalában a pálos rendfőnököt

Szerdán újabb hat évre megválasztották Arnold Chrapkowski lengyel pálos szerzetest a rend generális perjelének – tájékoztatta lapunkat Szentirmay Tamás, a Magyar Pálos Rend Tartományfőnöki Hivatalának vezetője.

Megerősítették hivatalában a pálos rendfőnököt
Arnold Chrapkowski lengyel pálos szerzetes a Szent István-bazilikában
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A rendfőnökválasztó nagykáptalan 2020. március 1-jén kezdődött meg a világszerte ismert Mária-kegyhelyen, Częstochowában, a szerzetesrend központi kolostorában. A hatévente ülésező nagykáptalan a Pálos Rend legfőbb irányító testülete, amelyen a világ minden részén elterjedt magyar alapítású szerzetesrendet hazánkból P. Csóka János tartományfőnök és P. Puskás Antal tartományi tanácsos képviseli.

Mint ismert, ebben az esztendőben emlékezik meg a Pálos Rend a megszervezője, esztergomi Boldog Özséb halálának hétszázötvenedik évfordulójáról, amelyre tekintettel a pálosok idén Boldog Özséb-évet ünnepelnek. Ennek keretében Magyarországon is több fejlesztés és program zajlik, Boldog Özséb január 20-i ünnepe óta pálos rendtörténeti kiállítóbusz járja az országot, szeptemberben pedig időszaki kiállítás nyílik a Nemzeti Múzeumban a rend történetéről. Az emlékévet megnyitó ünnepi szentmisén, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrált január 20-án a budapesti Szent István Bazilikában, Arnold Chrapkowski is köszöntőt mondott.

Arnold Chrapkowski 1968. április 28-án született, Dziemiany na Kaszubachban, Lengyelországban. Az újoncévet Leśniów-ban töltötte, filozófiai és teológiai tanulmányait pedig Krakkóban, a Pálos Rend Hittudományi Főiskoláján végezte. 1993. július 30-án tett örökfogadalmat, 1993. augusztus 21-én szentelték diakónussá, majd 1994. június 18-án pappá. Először lelkipásztori, hitoktatói munkát végzett Leśnia Podlaskán, ahol egyúttal a kolostor házfőnök helyettese is volt. Részt vett az ifjúsági pasztorációban és a területi katolikus rádió munkájában. 1998-ban a Pápai Lateráni Egyetemre, Rómába küldték elöljárói, hogy speciális, egyházjogi tanulmányokat folytasson. 1998 és 1999 között elvégezte a Studium Congregationis De Causis Sanctorum kurzusát, ahol a szentté avatások posztulátori diplomáját szerzete meg. 2001-ben egyházjogi doktori fokozatot szerzett. A tanulmányok elvégzése után visszakerült Lengyelországba, és Krakkóban a Pálos Rend Hittudományi Főiskoláján kezdett el tanítani. 2002 és 2008 között a krakkói pálos kolostor házfőnök-helyettese volt. Ez idő alatt adjunktusként tanított a házasságjogi tanszéken a Krakkói Pápai Teológiai Akadémián, majd a II. János Pál pápa Egyetemen, szintén Krakkóban, és más szerzetesi szemináriumokban is adott elő egyházjogot. 2008-tól a Pálos Rend vikáriusa (a rendfőnök helyettese) volt. A 2014-ben tartott Nagykáptalanon választották meg Első Remete Szent Pál Rendjének rendfőnökévé, majd a most ülésező Nagykáptalan újraválasztotta.

Arnold Chrapkowski a Pálos Rend nyolcvanhatodik rendfőnöke.

Kapcsolódó írásaink