Belföld

Győrfi Pál: Őrizzük meg a nyugalmunkat

A Magyarország Kormánya Facebook-oldalra feltöltött rövid videókban foglalta össze Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, hogy előzhetjük meg, hogy elkapjuk a koronavírust, hol tájékozódhatunk a helyzetről, de azt is elmondta, mi a teendő akkor, ha a betegség tüneteit észleljük magunkon.

Győrfi Pál: Őrizzük meg a nyugalmunkat
Győrfi Pál mindenkit nyugalomra intett
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A szóvivő ismertette a legfontosabb tüneteket: ezek a száraz köhögés, a 38 fok feletti láz és a nehéz légzés, azonban ezek utalhatnak egyszerű influenzára vagy náthára is. Hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy a fertőzés gyanúja egyáltalán felmerüljön, az alábbiak közül az egyik feltételnek teljesülnie kell: vagy annak, hogy jártunk veszélyeztetett területnek számító térségben, vagy annak, hogy kapcsolatba kerültünk fertőzött személlyel.

Elmondta, mik a teendők abban az esetben, ha gyanítjuk, hogy elkaptuk a fertőzést, ugyanakkor azt is leszögezte: amennyiben bebizonyosodik a gyanú, akkor sincs okunk pánikra, hiszen a betegek 80 százaléka különösebb probléma nélkül, magától meggyógyul, a legsúlyosabb szövődmények az idős, gyenge immunrendszerű embereket veszélyeztetik, így rájuk fokozottan kell figyelni.

Objektum doboz

Győrfi Pál ahhoz is segítséget nyújtott egy másik videóban, hol tájékozódhatunk hiteles forrásból a vírusról:

Objektum doboz

Egy harmadik kisfilmben pedig ahhoz adott tanácsokat, mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a betegséget:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink