Belföld

Halász: Magyarországra is veszélyt jelent a Törökország felől megindult migránsáradat

Magyarországra is veszélyt jelent a Törökország felől megindult migránsáradat - jelentette ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a testület szerdai zárt ülése után.

Halász: Magyarországra is veszélyt jelent a Törökország felől megindult migránsáradat
A koronavírusról és az illegális migrációs helyzetről is tájékozódott szerdai zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága
Fotó: MH

Halász János elmondta: az aktuális nemzetbiztonsági ügyek között kiemelten foglalkoztak az illegális migrációs helyzettel. Az elhangzott információk nagy része 30 évig titkos, annyit viszont elmondott: a magyar szolgálatok felkészülten, elkötelezetten és eredményesen végzik munkájukat. Bejelentette: a Fidesz-frakció kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésein folyamatosan napirenden legyen az illegális migrációs helyzet.

Kiemelte: több mint százezer migráns akar eljutni Törökországból az Európai Unióba, miközben már a balkáni útvonalon is van százezer migráns, akik közül sokan már a magyar határkerítést támadják. Azt is elmondta: az elmúlt időszakban a legutóbbi két hónapban volt a legtöbb határsértés Magyarországon.

Halász János azt mondta: a Fidesz-frakció határozottan támogatja a kormányt a határőrizet erősítésében, és azt is támogatják, hogy a koronavírus veszélye miatt legyenek zárva a tranzitózónák. Kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta: támogatják, hogy az Európai Unió minden segítséget megadjon az európai határok védelméhez a tagállamoknak, köztük Görögországnak és Magyarországnak.

Stummer János, jobbikos bizottsági elnök azon felvetésére, miszerint fel kell készülni az esetleges további kerítés építésére, azt mondta: ha szükséges, Magyarország készen áll erre.

A bizottsági ülésen tájékoztatást adott mások mellett Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Balogh János országos rendőrfőkapitány, Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői.

A koronavírusról és az illegális migrációról is tájékozódott a nemzetbiztonsági bizottság

Stummer János azt mondta: múlt csütörtök óta, mióta a török elnök bejelentette, hogy megnyitja a határokat, változott a biztonsági helyzet, elhúzódó problémára kell készülni. Kiemelte: arra kérik a magyar kormányt, lehetőségeihez képest tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Görögország meg tudja védeni saját, egyben az Európai Unió határait. Kérik azt is, hogy a magyar határokon erősítsék meg a védelmi intézkedéseket.

Ismét hangsúlyozta: a Jobbik azt szeretné, ha a magyar határokat önálló határőrség védené.

Magyarországnak komoly intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy „ne legyen átjáróház”, az illegális migrációval szemben zéró toleranciát kell tanúsítani - hangoztatta a képviselő, aki azt is mondta, arra kérik a kormányt, ha esetleg a román határőrizeti helyzet változik, készüljön fel a kerítés továbbépítésére.

A koronavírus-járvány kapcsán a bizottsági elnök felhívta a figyelmet az álhírek terjedésére.

Azt kérik - folytatta Stummer János -, hogy  a járvány ügyében a kormány minél részletesebb és pontosabb tájékoztatást adjon az állampolgároknak, akiket pedig arra kér a nemzetbiztonsági bizottság elnökeként, hogy türelemmel, higgadtsággal és mértéktartással kezeljék a helyzetet.

Kapcsolódó írásaink

A migránsok koronavírussal fertőzhetnek

ĀHollik István: A magyar emberek biztonságát nem tehetjük kockára, ezért továbbra is nemet mondunk a bevándorlásra - Elindult a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap