Belföld

A migránsok koronavírussal fertőzhetnek

 A migrációs hullám nemcsak a terrorizmus közvetlen veszélyével, hanem koronavírus-fertőzéssel is fenyeget - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója a Facebookon megjelent szerdai videoüzenetében.

A migránsok koronavírussal fertőzhetnek
A legtöbb illegális bevándorló ugyanis olyan területről érkezik, mint például Irán, ami a koronavírus gócpontja is egyben
Fotó: AFP/Diego Cupolo

 „A legtöbb illegális bevándorló ugyanis olyan területről érkezik, mint például Irán, ami a koronavírus gócpontja is egyben” - mondta Hollik István.

Objektum doboz

A magyar emberek biztonságát nem tehetjük kockára, ezért továbbra is nemet mondunk a bevándorlásra, és megvédjük a határokat” - tette hozzá.

Elindult a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap

Szerda 12 órakor elindult koronavirus.gov.hu oldal, amelyen a magyar kormány az összes fontosabb információt közli a COVID-19 vírussal kapcsolatban.

A főoldalon két sorban is található számláló, az első sor a magyar fertőzöttek száma mellett mutatja karanténban lévő emberek számát, illetve a vizsgált emberek számát is.

Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket végez a fővárosi kormányhivatal

A kormányhivatal az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hogy a hatóság a fogyasztók védelmében kiemelten ellenőrzi azokat a hagyományos kereskedelmi üzletekben, áruházláncokban megtalálható termékeket, amelyek iránt a koronavírus európai terjedése miatt nőtt a kereslet.

Külön figyelmet fordítanak a kézfertőtlenítő termékekre, amelyek vizsgálata során a fogyasztóvédelmi szakemberek az ITM vegyipari laborjában arra helyezik a hangsúlyt, hogy ezeknek valóban van-e a gyártó által feltüntetett fertőtlenítő hatásuk, nehogy hamis biztonságérzetet keltsenek a fogyasztókban - tették hozzá.

Vizsgálják azt is, hogy az alapvető élelmiszerekre, a tisztítószerekre és az egyéb, koronavírus-fertőzés miatt keresett eszközökre vonatkozó ártájékoztatás megfelel-e a jogszabályi előírásoknak. Kiszűrik a megtévesztő árfeltüntetéseket, és azt is figyelik, hogy az üzletek ténylegesen a kiírt áron értékesítik-e a termékeket - tudatta a kormányhivatal.

A közlemény szerint az ellenőrzések folyamatosak, a kormányhivatal jogsértés esetén fokozott szigorral lép fel, és a rendkívüli körülményekkel arányos szankciókat alkalmazza.

Hamarosan több magyar elhagyhatja a karantént

Péntektől jövő csütörtökig kilenc magyar állampolgár hagyhatja el a karantént abból a 12 emberből, akit a koronavírus miatt vetettek alá az intézkedésnek a világ több pontján -  mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán, egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Az érintettek továbbra is jól érzik magukat, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Japánban vannak karanténban - emlékeztetett Szijjártó Péter.

Hozzátette: két Kínában tartózkodó magyar nem kívánja elhagyni tartózkodási helyét, egy Japán partjainál veszteglő hajón lévő magyar szervezetében pedig kimutatták a vírust, így ő gyógyulásáig marad karanténban.

A miniszter szólt arról is, hogy a magyar hatóságok felvették a kapcsolatot azzal a Magyarországon átutazó két diákkal is, akiknél a cseh hatóságok mutatták ki a vírus jelenlétét.

Feltérképezték, hol jártak Budapesten és kikkel találkoztak, az operatív törzs pedig megtette a szükséges lépéseket - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom