Belföld

Németh Szilárd: A Magyar Honvédség felkészülten védi a határt

A magyar határ védelme továbbra is elsődleges feladat, és a Magyar Honvédség teljes mértékben felkészült a feladat ellátására - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a hercegszántói határvédelmi bázison tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Németh Szilárd: A Magyar Honvédség felkészülten védi a határt
Németh Szilárd: A magyar határ védelme továbbra is elsődleges feladat, és a Magyar Honvédség teljes mértékben felkészült a feladat ellátására
Fotó: MH/Ficsor Márton

Közölte: a hercegszántói határvédelmi bázison tett látogatásán megbizonyosodott arról, hogy a katonák továbbra is esküjükhöz híven őrzik az ország határait.

A legfontosabb továbbra is „Magyarország függetlenségének megvédése, a magyar emberek biztonságának és szabadságának biztosítása”, a magyar katonák pedig minden olyan felszerelést és kiképzést megkaptak, amely szükséges feladatuk magasszintű ellátásához - fogalmazott az államtitkár.

Felhívta a figyelmet az erősödő migrációs nyomásra, valamint a koronavírus-fertőzés veszélyére.

Kijelentette: a magyar emberek a 2015-től zajló konzultációkon, illetve a választásokon is folyamatosan az ország és a határok védelme mellett foglaltak állást. A kormány jól tette, hogy ezt meghallgatta, majd meghozta azokat az intézkedéseket, amelyek a jogi, műszaki és az élőerős védelmét is biztosítja az országnak - tette hozzá.

Hangsúlyozta, az intézkedésekkel, a határzárral nemcsak Magyarország védelme biztosított, hanem - teljesítve a schengeni kötelezettségeket - Európáé is.

Az államtitkár szerint az elmúlt hetek és napok eseményei alapján jól látható, hogy akkor is jó döntést hoztak, amikor január 6-ától emelték a határőrizeti feladatokat ellátó honvédek létszámát, illetve megerősítették a technikai hátterüket a határ fokozott védelme érdekében.

Németh Szilárd hozzátette, az elmúlt időszakban ugyanis egyrészt „soha nem látott nagyságrendben kezdtek el beszivárogni Magyarország területére a szerb-horvát határ felől az illegális migránsok”, majd néhány napja pedig - miután Törökország megnyitotta nyugati határait - az ott felgyülemlett migránsok is megindultak Európa felé. A nyugat-balkáni útvonalon keresztül érkezők egyértelműen Magyarország felé veszik majd az irányt - fogalmazott.

Mint mondta, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex a legmagasabb készültséget írta elő; jelentésében pedig arról számolt be, hogy a helyzet, javulás helyett, egyre csak romlik.

Kiemelte, a fokozódó migrációs nyomás mellett a néhány hete Kínában kialakult koronavírus-fertőzés nyomán mára gyakorlatilag nem maradt Európában olyan ország, ahol ne ütötte volna fel a fejét a vírus. Magyarországon azonban, az intézkedéseknek köszönhetően, eddig még nem jelent meg a fertőzés - tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy azok, akik Afganisztán és Pakisztán felől Iránon keresztül érkeznek, nemcsak jelenlétükkel fenyegetik a magyar határt, de hozhatják magukkal a koronavírust is, hiszen a világ harmadik legfertőzöttebb gócpontja Irán; s „a számok azt mutatják, hogy ezek a migránsok adják a Magyarország határához érkezők többségét” - tette hozzá.

Az államtitkár szerint mára elmondható, hogy „nemcsak az illegális migráció és terrorizmus jár kéz a kézben, hanem a migráció és a koronavírus is”.

Németh Szilárd elmondta: a két veszélyforrás ellenére egyértelműen megállapítható, hogy a rendőrök és a katonák stabilan, az esküjük szövegéhez hűen „akár az életük árán is őrzik Magyarország függetlenségét és a magyar emberek szabadságát, jogbiztonságát”.

Az államtitkár arról is meggyőződött, hogy a Magyar Honvédség parancsnoksága és a bázisparancsnokság biztosítja-e mindazokat a feltételeket, amelyek szükségesek a járőrfeladataik elvégzéséhez.

Hangsúlyozta: a tapasztaltak alapján elmondható, hogy a bázis teljesen felkészült a határt őrző katonák védelmére. Minden szolgálatba lévő katonának meg kell ismernie ugyanis a koronavírussal kapcsolatos eljárásrendet. Ennek egyik mellékletét, a járványügyi óvó-védő rendszabályt pedig a bázis számos pontján kifüggesztették.

A katonák egyéni védőeszközöket: maszkot, védőkesztyűt és kézfertőtlenítőt, valamint magas vitamintartalmú védőitalt kapnak. Az egészségügyi személyzetet pedig egyebek mellett speciális eszközökkel: védőszemüveggel, aktív szénnel ellátott maszkkal és az egész testet védő ruhával látták el.

A bázison kialakítottak továbbá női és férfi, négy-négy fős elkülönítőt, ahol szintén minden felszerelés és eszköz rendelkezésre áll.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom