Belföld

Orbán: Legyen legalább olyan jó következő tíz évünk, mint amilyen az előző tíz volt

Tízmillió ember 2010 óta azon küzd, hogy amit az Ön szövetségesei elkövettek, rendbehozzuk – mondta Jakab Péter, a Jobbik elnökének napirend előtti felszólalására reagálva Orbán Viktor az Országgyűlésben.

Orbán: Legyen legalább olyan jó következő tíz évünk, mint amilyen az előző tíz volt
Orbán Viktor kormányfő azonnali kérdésekre válaszol az Országgyűlésben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

 A jobbikos Jakab Péter azonnali kérdésében úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök egy olyan országról beszél, ahol soha nem volt még ilyen jó az élet, mint most. Ám „ezt az országot úgy hívják, hogy Svájc, ön viszont Magyarország miniszterelnöke” - mondta a kormányfőnek, megjegyezve: Magyarországon él az EU második legszegényebb nemzete, a kormánya pedig a második legkorruptabb. A Jobbik elnöke szerint Orbán Viktor „elveszítette a kapcsolatot a valósággal”. Az ellenzéki politikus azt mondta, nem „konzultálgatni” kell, hanem ki kell menni a nép közé, és meg kell nézni, hogyan élnek az emberek.

A kormányfő úgy reagált: Magyarország 2010-ben pénzügyi csődbe jutott, és a Jobbik mostani szövetségesei vitték csődbe. Tízmillió ember 2010 óta azért küzd, hogy amit a Jobbik szövetségesei elkövettek, sikerüljön semlegesíteni - közölte, majd úgy fogalmazott: „a klímaválság elérte a Jobbikot, olvadásnak indult, mint a jéghegy”.

A Jobbikból kilépőknek az nem tetszik - mondta -, hogy nem szeretik a pártelnök „gyurcsányista irányvonalát”, mert „bolsevik típusú leszámolások és a nemzeti, értékelvű politizálás teljes feladása történik”. A kormány és az ország hangos szidalmazása helyett inkább kapják össze magukat, amíg nem késő - mondta Jakab Péternek.

A jobbikos politikus erre azt felelete: „a dunaújvárosi jéghegynél erőteljes léket kapott a fideszes Titanic”. Hozzátette: az elmúlt tíz évben Magyarország annyi pénzt kapott az EU-tól, amennyiből csodákat lehetett volna tenni, fel lehetett volna készülni például a közelgő gazdasági válságra és a koronavírus hatásaira. A nemzeti konzultáción ne „propagandaanyagot” küldjenek, hanem egészségvédelmi tájékoztatót - szólított fel.

A miniszterelnök viszonválaszában gratulált az új dunaújvárosi képviselőnek, hozzátéve: ez a siker felhívja a figyelmet arra, hogy a Jobbik a Gyurcsány-féle baloldallal szerezte a mandátumot. Idézte Jakab Péter korábbi szavait, miszerint „ne gondolja, hogy nekem annyira egyszerű mondjuk, Dobrev Klárával egy színpadon állni, igenis akkor nyelnem kell nagyokat, meg ki kell lépnem a komfortzónámból”. „Jó nyeldeklést kívánok önnek (...), és csak arra hívom fel a figyelmet, hogy amikor eljön az igazság pillanata, és ön lesz az utolsó Jobbik-párttag, aki elhagyja a székházat, ne felejtse el lekapcsolni a villanyt” - zárta válaszát.
 

Harangozó Tamás szocialista képviselő azonnali kérdésében egy 1989-es interjúból idézett, amelyben Orbán Viktor arról beszélt, hogy egy faluszéli vályogházból indult az élete, majd gimnazista, egyetemista lehetett. „Ön szerint (...) egy olyan országot épített az elmúlt tíz évben, ahol egy faluszéli vályogházból bárki el tud menni egyetemre?” - kérdezte a kormányfőt. Azt is mondta, hogy ma „szinte a zsidótörvények időszakát idéző hangulatkeltés” zajlik a cigánysággal szemben.

Orbán Viktor erre azt mondta: „Egy olyan párttal vannak szövetségben, amelynek az alelnöke azt mondta: össze kellene írni a zsidó származású képviselőket és kormánytagokat. Ezzel a párttal vannak Önök most együttműködésben!” - mondta a kormányfő a Jobbikra utalva.

Ma sokkal több esélye van a nehézsorsú fiataloknak, mint 2010-ben, emlékeztetve: 2010-ben 3.6 millió ember dolgozott és  11-12 százalékos volt a munkanélküliség, ehhez képest ma 4.5 millió ember dolgozik, ha munka van, akkor mindenre nyílik lehetőség. „Legyen legalább olyan jó következő tíz évünk, mint amilyen az előző tíz volt” - mondta a kormányfő.

Arató Gergely (DK) azt kérdezte, hogyan fog megbirkózni a magyar egészségügy a koronavírus-járvánnyal, amikor sokmilliárdos adóssága van a kórházaknak, ahonnan 971 orvos hiányzik. Arra is választ várt, miért rekesztik ki a szegény sorsú diákokat az oktatási rendszerből, például a tankötelezettségi korhatár leszállításával, tandíjakkal és a szakképzés rendszerének „tönkretételével”.

A miniszterelnök a koronavírus ügyében azt felelte: még nincs ilyen fertőzés Magyarországon, de nagyon valószínű, hogy lesz, ezért fel kell rá készülni. Ez azonban alapvetően szakmai kérdés, az ellenzék viszont politikát csinál belőle - tette hozzá.

A kormány felkészült, az operatív törzs felállt, a szakemberek teszik a dolgukat, „képesek leszünk arra, hogy amikor ideér a fertőzés, akkor azt majd kezelni tudjuk” - közölte, kérve az ellenzéket is az egészségügyi dolgozók és döntéshozók támogatására.

A DK képviselője szerint a választókat nem nyugtatja meg a miniszterelnöki reagálás, mert nem válaszolt arra, hogyan biztosít a kormány megfelelő feltételeket a „tönkretett egészségügynek”.

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta: 2003-2009 között, a baloldal kormányzása idején, egyedül Magyarországon csökkent az egy főre jutó egészségügyi kiadás az egész OECD-térségben. A Gyurcsány-kormányok alatt 600 milliárd forintot vettek el az egészségügytől, 16 ezer aktív ágyat számoltak fel, 6 ezer egészségügyi dolgozót bocsátottak el, és a baloldali kormány volt az is, amely bevezette a tandíjat, „amit nekünk egy népszavazással kellett megsemmisíteni” - sorolta.

Kapcsolódó írásaink