Belföld

Szijjártó: Magyarország megvédte és megvédi határait

Magyarország megvédte és a jövőben is meg fogja védeni határait - jelentette ki vasárnap este a Facebookon közzétett bejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután telefonon beszélt Níkosz Déndiasz görög külügyminiszterrel.

Szijjártó: Magyarország megvédte és megvédi határait
Kerítés a szerb-magyar határon
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A miniszter tudatta, hogy görög kollégája tájékoztatta a török-görög határon kialakult helyzetről, migránsok ezreinek feltorlódásáról és a görög határőrök elleni erőszakos fellépésről.

Objektum doboz

Szijjártó Péter világossá tette, hogy támogatja az uniós külügyminiszterek rendkívüli összehívását, hogy hivatalos tanácsülésen vitassák meg a kialakult helyzetet. A Szíriában kialakult helyzet miatt az EU külügyi és biztonságpolitikai képviselője, Josep Borrell vasárnap görög kezdeményezésre rendkívüli külügyminiszteri tanácsülés összehívását javasolta, amelyet a jövő héten tartanak majd.

„Ha valakik, akkor mi, magyarok pontosan tudjuk, hogy milyen az, amikor szervezetten megtámadják az országhatárt, amikor dobálják a rendőreinket, és amikor mindezekkel párhuzamosan a nemzetközi liberális média fake newsokat terjeszt” - húzta alá Szijjártó Péter.

„Mi megvédtük és megvédjük a határunkat, nem fogunk ide egyetlen migránst sem beengedni. Erre biztattam görög kollégámat is” - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Az ENSZ szerint vasárnap már több mint 10 ezer migráns gyűlt össze a török-görög határnál, miután Törökország a héten bejelentette, hogy a továbbiakban nem áll módjában feltartóztatni az országban lévő menedékkérőket. A görög kormány szerint a török hatóságok aktívan segítik a migránsokat abban, hogy elérjék a határt.

Kapcsolódó írásaink