Belföld

Újbuda új DK-s vezetése ellehetetleníti a helyi termelői piac működését

Az Újbudai Önkormányzat Gazdasági Bizottsága ellehetetlenítette a Gazdagréti Piac Nagyszeben téri működését - tudatta a Gazdagréti Összefogás Egyesület, amely szerint az új ellenzéki vezetés olyan döntést hozott, amellyel újra bebizonyította, hogy nem számít neki az emberek véleménye, csakis a saját érdekeit tartja szem előtt. 

Újbuda új DK-s vezetése ellehetetleníti a helyi termelői piac működését
A Gazdagréti Összefogás Egyesület petíciót indított a piac megmentéséért
Fotó: Gazdagréti Összefogás Egyesüle

Az ellenzéki képviselők szerdán a Gazdagréti Gréti Piac megszűntetéséről döntöttek. A Gazdagréti Összefogás Egyesület közel 10 éve üzemelteti a Gréti Piacot az itt élők nagy megelégedésére. A kerületet vezető ellenzéki koalíció a Gazdasági Bizottság döntése nyomán a piacot ezentúl évi több mint 20 millió forintért, tehát irreálisan magas összegért tudná bérelni az egyesület.

"Április 1-je után ekkora összeget kellene fizetni a közterület használatáért. Nem kell gazdasági szakembernek lenni ahhoz, hogy lássuk, ilyen mértékű költségnövekedést nem tud elviselni a heti egy napos gazdapiac!" - olvasható a Gazdagréti Összefogás Egyesület közleményében, amely azt is kiemeli: aA , hiszen 2010 előtt nem volt piac Gazdagréten. A Gazdagréti Összefogás Egyesület keresett meg vidéki termelőket, hozta létre a piacot, hogy elérhetővé tegye az itt élőknek az egészséges, friss és kézműves termékeket, a vidék ízeit. 

"Az azóta eltelt időszak pozitív visszajelzései, a rengeteg vásárló és a visszatérő vendégek is igazolták, hogy jó dolgot cselekedtünk, amikor kitaláltuk a piac ötletét. Egy családias kis piacot üzemeltettünk, amelyen mind a vásárlók, mind a gazdák megtalálhatták a számításukat. Minket nem a haszonszerzés, a minél nagyobb profitszerzés motivált szemben az önkormányzat vezetésével" - olvasható a közleményben.

Az Egyesület szerint apiac sokkal több volt, mint bevásárló tér, több volt, mint az egészséges, magyar termékek adásvételére létrejött fórum. A nagyvárosban találkozási pontot jelentett, nemcsak a testnek, de a léleknek  is táplálékot kínáló közösségi térként működött.

"A DK-s László Imre vezette XI. kerület most arról döntött, hogy április elsejétől az itt élők nem vásárolhatnak többé a finomabbnál finomabb termékekből, nem beszélgethetnek a kedves árusokkal, nem vehetik meg a hétre való házi tejet, bort, sajtot, kolbászt, házi süteményt" - olvasható a közleményben, amelyben az Egyesület sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a vezetés által is hangoztatott európai értékeket földbe tiporva az önkormányzat egyik cégének, az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft.-nek a piac üzemeltetésével kapcsolatban megadják a közterület-használati kedvezményt, míg egy nonprofit egyesületnek nem. A vezetés döntése az, hogy egy civil szervezet fizessen irreálisan magas bérleti díjat, míg egy gazdasági vállalkozás elenyésző összeget ami az Egyesület szerint méltánytalan és felháborító.

"Sajnálattal kell tudomásul vennünk, hogy az új vezetés figyelmen kívül hagyja a helyiek, az itt élők érdekeit. Úgy látjuk, hogy a kerület vezetése hatalmi és politikai haszonszerzésre akarja felhasználni a piacot és ellehetetleníti a működését ezzel a döntéssel" - olvasható az üzemeltető közleményében, amely egyúttal petíciót indított a Gazdagréti Termelői Piac megmentéséért, amit itt lehet aláírni: https://www.peticiok.com/gazdagreti_piac .

Kapcsolódó írásaink