Belföld

Meghátrálásra késztették Horváth Csabát

Nincs összekacsintás köztünk és a MÁV között, ezekkel a szavakkal próbálta cáfolni a zuglói polgármester, hogy a Francia út vasúti területét átvennék a vasúttársaságtól

Mégsem veszi át a MÁV-tól a zuglói önkormányzat a Francia út mellett fekvő vasúti területet, amelyet harminc évvel ezelőtt az ott élő autósoknak adtak bérbe, akik garázsokat építettek ott.

Meghátrálásra késztették Horváth Csabát
Zugló szocialista polgármestere magyarázkodik a tiltakozók előtt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Tiltakozó táblákkal felszerelkezve érkezett mintegy félszáz Francia úti garázstulajdonos, hogy tiltakozzon a MÁV és a XIV. kerületi önkormányzat állítólagos fejlesztési terve ellen, ami a garázsok elbontásához vezetne. Novemberben a Zuglói Lapok tudósított arról, hogy „a helyhatóság átveszi a MÁV-tól a két zuglói vasútvonal menti területeket, amelyeket rendbe tesz, és a lakosság igényeinek megfelelően hasznosít.” A Ripost közzétette azt a levelet, amelyet a MÁV-tól kapott, ebben az állt, hogy a Francia úton lévő területet a jövőben a MÁV Zrt. közérdekű hasznosításra, parkolóhelyek kialakítására átadja az önkormányzatnak. A területen várhatóan 450 parkolóhely létesíthető – írták akkor.

A Horváth Csaba szocialista polgármester által benyújtott módosító indítványban csupán az szerepelt, hogy a területen fel kell számolni az illegális szemétlerakást, meg kell szüntetni a hajléktalanságot. Horváth azt mondta, nincs összekacsintás köztük és a MÁV között, a vasúttársaság a terület tulajdonosa, a garázsokra a bérleti szerződést ők kötötték, az önkormányzat nem tehet arról, hogy azokat sok bérlő esetében már felmondták. A momentumos alpolgármester odáig ment, hogy a Ripostban ismertetett MÁV-levelet fake news-nak, a sajtóorgánumot pedig propagandalapnak nevezte. Erre egy fideszes képviselő fölugorva közbevágott: „Akkor a Zuglói Lapok, micsoda!?”

Várnai László, a CivilZugló színeiben a testületbe jutott képviselő előterjesztésében azt írta, hogy az önkormányzat határozatban mondja ki, hogy a területet nem veszi át a MÁV-tól saját hasznosításra, ám ezt végül nem fogadták el. Ha korábban lehetett is szándék, hogy a területen új fizetős parkolóhelyeket alakítsanak ki, ezek elillantak, sőt a zuglói szivárványkoalíció tegnap egyöntetűen kiállt a garázstulajdonosok mellett. Szóban támogatták, hogy a MÁV a felbontott bérleti szerződéseket újrakösse, de ezt határozatba nem foglalták. Horváth polgármester odáig ment, hogy a Fidesz frakcióvezetőjét, Rozgonyi Zoltánt kérte fel, próbáljon meg közbenjárni a vasúttársaságnál, „elvégre egy akolból valók vagytok, egy helyen húztatok bakancsot” – fogalmazott, ám Rozgonyi helyretette, ne csináljon politikai ügyet a garázstulajdonosok méltatlan helyzetéből, saját költségükön emelt garázsaik elértéktelenedésének, sőt esetleges lebontásának veszélyéből.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom