Belföld

Fürjes Balázs: A Városháza végezze el a munkát!

Nyárig bőven beszerelhető a légkondi a hármas metró kocsijaiba - írta Twitter-bejegyzésében Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Fürjes Balázs: A Városháza végezze el a munkát!
Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár
Fotó: MH/Ficsor Márton

Az államtitkár továbbá kiemelte, hogy Karácsony szerint meg van a fejlesztéshez szükséges pénz, ezért „csak akarat kérdése,hogy ne főjenek meg az utasok”, majd a bejegyzés végén hozzátette, hogy „vizsgálják nyugodtan a metrókocsik beszerzését, de közben végezzék el a munkát!”

Objektum doboz

A BKV folyamatosan vizsgálja az M3 metróvonal klimatizálásának lehetőségét

Mindeközben a BKV Zrt. sajtóközleményében azt írta, hogy az M3 felújított metró szerelvények üzembehelyezése óta folyamatosan vizsgálja az utastér légkondicionálásának lehetőségeit, melynek során műszaki konzultációkat folytatott a járműfelújítást végző Metrowagonmash Rt.-vel a fennálló műszaki akadályokról, a lehetséges megvalósítás feltételrendszeréről, különös tekintettel a szerelvényekre vállalt garancia kérdésére.

A vállalat közölte továbbá azt is, hogy az elmúlt néhány évben megjelent korszerű és innovatív megoldásokat felvonultató légkondicionálóberendezés-megoldások már lehetőséget kínálnak az utólagos klimatizálás megvalósíthatóságára a kocsiszekrény szerkezetét érintő jelentős módosítások nélkül, ezáltal biztosítható a garanciális kötelezettségek fenntarthatósága. Hozzátette: ezt erősítette meg a BKV szervezésében e témában tartott nemzetközi műszaki szimpózium is, melyen számos klímagyártással foglalkozó nemzetközi szakcég is részt vett.

A klimatizálás várható költsége, a járműátalakítás időszükséglete nagyban függ a választható technológiai megoldástól, amelynek részletes műszaki tartalmán a BKV a főpolgármester kérésének megfelelően felgyorsított ütemben dolgozik - hangsúlyozta a Budapesti Közlekedési Zrt. Mint írta, a végleges műszaki tartalom és ahhoz kapcsolódó költségek meghatározását követően a BKV közbeszerzési eljárást ír ki az M3 metróvonal szerelvényeinek utólagos klimatizálására, majd hozzátette: a költségfedezet biztosítása az aktuális időpontban – a közbeszerzési eljárás kiírásakor – szükséges, ez indokolja a Fővárosi Közgyűlés tegnapi döntését.

Kapcsolódó írásaink