Belföld

Félmilliárdnál is többet nyert az államtól a börtönbiznisz egyik legsikeresebb ügyvédje

Félmilliárdnál is többet nyert az államtól elítélt bűnözők jogi képviseletével Fahidi Gergely ügyvédi irodája. Fahidi karrierje tipikus a börtönbiznisz szereplői között: tanult a Soros-féle CEU-n, dolgozott a szintén az amerikai milliárdos által finanszírozott Helsinki Bizottságnak, és több mint 20 éven át a HVG-nek is a munkatársa volt.

Félmilliárdnál is többet nyert az államtól a börtönbiznisz egyik legsikeresebb ügyvédje
Fahidi Gergely ügyvéd
Fotó: Facebook

Az elmúlt évek során önálló üzletággá fejlődő börtönbiznisz egyik legnagyobb nyertese az „Ügyvédek a Demokratikus Jogállamért Egyesület" nevű kormányellenes civil szervezet egyik vezető tagja, Fahidi Gergely ügyvéd - írja az Origo.

Fahidi a börtönbiznisz legnagyobb nyerteseinek listáján a negyedik helyen szerepel. Összesen 324 ügyben képviselt elítélt bűnözőket a magyar állammal szemben, kártérítés gyanánt az ügyvédi irodája pedig 516 951 040 forintot kapott.

Annak ellenére, hogy az összeg nem Fahidi Gergelyt illette meg ügyvédi munkadíjként, hanem az általa képviselt fogvatartottakat kártalanításként, a magyar államtól elnyert hatalmas számla jól mutatja a börtönbiznisz károsságát.

Fahidi egyébként - saját bevallása szerint - szabadelvű, liberális nézeteket vall, illetve „jogvédőként" jellemzi saját magát. Fahidi posztgraduális tanulmányokat folytatott a Soros György amerikai milliárdos által alapított és működtetett CEU-n. Más módon is kötődik Soroshoz, ugyanis pro bono ügyvédi munkát végzett a szintén az amerikai milliárdos által pénzelt Magyar Helsinki Bizottságnak. Több mint két évtizeden át pedig dolgozott a HVG-nek is - áll a portál beszámolójában.

Fahidi ügyvédi irodája 516 951 040 forintot kapott.
Fahidi ügyvédi irodája 516 951 040 forintot kapott
Fotó: Origo

Egyik, 2018-ban írt véleménycikkében „ellustult fotel-forradalmárként" jellemezte saját magát. Írásában az ellenzéki képviselők MTVA-s botrányát, és az azt követő rendőri intézkedést érintette: a hatóságok beavatkozását az 1944-ben történt zsidóüldözésekhez, illetve a megszálló nácik ténykedéséhez hasonlította: A magyar rendőrség ugyanúgy nem védte az erőszaknak kitett képviselőket 2018-ban, ahogyan 1944-ben - közölte. Elmondása szerint annyira felkavarták a történtek, hogy saját maga telefonált be „a 112-re, jelezve, hogy országgyűlési képviselőkkel szemben erőszakot alkalmaznak”.

Még 2010-ben, a HVG-ben írt cikkében az ellen tiltakozott, hogy a második Orbán-kormány egy semmisségi törvénnyel eltörölte azoknak a büntetéseit, akiket a 2006-os gyurcsányista rendőrterror után csak az ügyben nem elfogulatlan rendőrök tanúvallomásai alapján ítéltek el.

A közösségi oldala alapján Fahidi nemrég azon háborgott, hogy kormány megszüntette a számára rendkívül jövedelmező börtönbizniszt.

Fahidi posztja a Facebookon
Fahidi posztja a Facebookon
Fotó: Facebook

Fahidi nyilvánvalóan nem akarja feladni a börtönbizniszt, Facebook-oldalán nyíltan közölte, hogy

„azoknak a megbízóknak pedig, akiknek még folyamatban van nálam az ügye, üzenem: nem adom fel, a továbbiakban is mindent megteszek azért, hogy az alapvető jogaik sérelméért méltányos elégtételt kapjanak!”

Kapcsolódó írásaink