Belföld

Tényfeltárók vizsgálódnak Kispesten

Megkezdte munkáját szerdán, a munkaterv elfogadásával a kispesti korrupciógyanús ügyeket vizsgáló tényfeltáró önkormányzati bizottság.

Tényfeltárók vizsgálódnak Kispesten
Ülésezik a vizsgálóbizottság
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Ferenczi István, az LMP helyi képviselője, a vizsgálóbizottság elnöke a XIX. kerületi önkormányzat épületében megtartott ülés szünetében újságíróknak elmondta, hogy a grémium minden olyan ügyet vizsgál, amely az önkormányzati választási kampányban vagy az után látott napvilágot.

A bizottság vizsgálja a „Lackner-hangfelvételek” alapján az önkormányzat és annak cégei körüli „potenciális ügyeket”, továbbá a sajtóban megjelent további információkat - közölte.

Lackner Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd) önkormányzati képviselőről a helyhatósági választások előtt került elő egy olyan videofelvétel, amelyen a szocialista politikus egy zacskó fehér port lóbál a kezében. Egy hangfelvételen pedig azt hangoztatja, hogy hülye az, aki az önkormányzati politikában nem tud megkeresni évi 100 millió forintot. Vélhetően szintén ő beszél kispesti korrupciós ügyekről, gazdasági visszaélésekről és pénzek visszaosztásáról.

Lackner Csabát a választások után kizárták az MSZP-ből, képviselői mandátumát viszont nem adta vissza.

Ferenczi István kifejtette: számtalan esetről lehet szó, mivel a felvételeken elhangzanak „jobban vagy rosszabbul beazonosítható ügyek és ügytípusok”. Ezek között ingatlaneladási és -bérbeadási ügyeket, építőipari beruházásokat és sportügyeket említett, konkrétumok nélkül.

Azt, hogy ezek közül melyekre fókuszálnak, és milyen eredményeket kívánnak elérni, a testület következő ülésén, március 10-én döntik el - mondta az LMP-s politikus.

Ismertetése szerint a nyolctagú bizottság hosszas ügyrendi vitát folytatott arról, hogy a grémium nyilvánosan vagy zártan működik, majd a tagok abban egyeztek meg, hogy az egyes napirendi pontokat lehet nyitottan vagy zártan tárgyalni.

A munkaterv elfogadása után a bizottság tagjainak átadtak egy „információs alapcsomagot”, amely a Magyar Nemzet októberben indult cikksorozatában közzétett hangfelvételek leiratait és további csaknem 170 cikket, médiamegjelenést tartalmaz. Ha arra jutnak, hogy korrupciós bűncselekmény történhetett, akkor feljelentést tesznek és személycserékre tehetnek javaslatot - mondta Ferenczi István.     

Közölte: március végén tartják az első olyan ülést, amelyen az „érintetteket” tervezik meghallgatni. A meghívottaknak írásban elküldött kérdéseket és „korrekt keresztkérdéseket” is feltesznek.

A szerdai ülésen nem vett részt sem Lackner Csaba, sem a kerület szocialista polgármestere, Gajda Péter. Ferenczi István ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy őket nem is hívták meg.

A testületben az LMP-s elnök mellett két Fidesz-KDNP-s képviselő, továbbá az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd egy-egy képviselője, valamint külső tagként az önkormányzat jogi képviselője kapott helyet.

A kispesti önkormányzat januárban rendkívüli ülésen döntött a tényfeltáró bizottság felállításáról, a testület három hónapig vizsgálódhat.
 

Kapcsolódó írásaink

Megszegte ígéretét Karácsony

ĀTarlós István megcsinálta volna, a Főváros Közgyűlése most leszavazta az 3-as metrók légkondicionálását, noha a főpolgármester egyik kampányígérete volt