Belföld

Mintaprojekt Mezőcsáton

Az a cél, hogy mindenki használja ki saját képességeit, és a jövedelméből teremtse meg a szociális biztonságát

A kormány megbecsüli a szociális területen dolgozókat, és béremeléssel honorálja a többi között a hajléktalan-ellátásban és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában végzett munkájukat – közölte tegnap Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőcsáton.

Mintaprojekt Mezőcsáton
Fülöp Attila a szociális farm sajtüzemében
Fotó: MTI/Vajda János

A politikus a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete által létrehozott, a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését segítő szociális farm és sajtüzem bejárásán emlékeztetett arra, hogy a kabinet idén január elsejétől tizennégy százalékkal emelte a szférában dolgozók bérét, ami átlagosan havonta bruttó harmincezer forintos bérnövekményt jelent. A minimálbér és a pótlék emeléséből álló bérfejlesztésre szükség van nemcsak a bérnövekedés, de a szociális és gyerekvédelmi dolgozók bérfelzárkózása szempontjából is – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, a kormány lépésről lépésre honorálja a szociális területen dolgozók munkáját.

Fülöp Attila emlékeztetett rá, hogy a kormány idén indította el az Érték vagy! elnevezésű programot, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a hazai munkaerőpiacon mennyire fontos a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása. Magyarországon körülbelül százötvenezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, és szeretnék, ha ez a szám növekedne. Az államtitkár rámutatott: a mezőcsáti farm is megélhetést biztosít az ott dolgozóknak, ez pedig az egyik legfontosabb célkitűzése a hazai szociálpolitikának. Arra próbáljuk meg mindenki figyelmét felhívni, hogy használja ki saját képességeit és a saját jövedelemből teremtse meg a szociális biztonságát – fogalmazott az államtitkár.

A mintaprojekt állami, uniós és a Vöröskereszt megyei szervezetének saját forrásából indult el, mintegy nyolcvanmillió forintos beruházás keretében. A Kis-Hortobágy majornak elnevezett farmon kecskéket tartanak, mellette egy sajtüzemet hoztak létre. A majorban tizenhárom embert, köztük kilenc megváltozott munkaképességű vagy szociálisan hátrányos helyzetű munkavállalót foglalkoztatnak.

Kapcsolódó írásaink

Értékteremtő tevékenység

ĀFülöp Attila: Magyarország szeretne a legjobb lenni a térségben a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom