Belföld

Körülményes vizsgálóbizottság

Lacknernek és Kránitznak elküldik a témakört, hogy felkészülhessenek

Hivatalosan is megkezdte működését a kispesti korrupciós botrány feltárására alakult vizsgálóbizottság, amelyben csupán két kormánypárti képviselő kapott helyet, míg a kerületet vezető szivárványkoalíció hat fővel vág neki a visszásságok feltárásának.

Körülményes vizsgálóbizottság
Kertész Csaba (DK), Dódity Gabriella (Fidesz) és Fekete Márk (KDNP)
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Öt hónappal a korrupciós botrány kirobbanása után azzal a céllal ült össze az antikorrupciós tényfeltáró és vizsgálóbizottság Kispesten, hogy meghatározza három hónapos működésének munkatervét. Budapest XIX. kerületének szocialista vezetésű képviselő-testülete még januárban ilyen időtartamra határozta meg a tényfeltárók mandátumát. A bizottságot LMP-s önkormányzati képviselő, Ferenczi István elnökli, alelnöke Domokos Gábor a DK-ból, rajtuk kívül az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd képviseli még a szivárványkoalíciót, míg az ellenzékbe szorult Fidesz–KDNP csupán két helyet kapott a bizottságban. Két külsős tag is van, az egyik az önkormányzatnak dolgozó ügyvéd, aki a lakásbérleti ügyekben jár el – ergo őt kellene ellenőrizni, de úgy döntöttek, ellenőrizze inkább ő magát.

Az alakuló ülésen maratoni ügyrendi vita zajlott, amelynek fő kérdése az volt, a bizottság nyílt vagy zárt üléseket tartson, hiszen sérülhetnek a személyiségi jogok, s az MSZP-s küldött ezekre nagyon vigyáz. A másik megóvásra váró terület a nyomozati érdek, hiszen a rendőrség hónapok óta nyomoz, az adóhatóság pedig azt vizsgálja, hogy a szocialista kerületvezetés megcsapolta-e a közpénzeket az ex-MSZP-s Lackner Csaba nevével fémjelzett korrupciós ügyekben.

A vita idején az újságírók is benn voltak a teremben, sőt maga a bizottság elnöke tette fel a kérdést, tudná-e segíteni a bizottság munkáját a sajtó azzal, hogy elárulja, kitől kapta a hangfelvételt. A Magyar Nemzet munkatársa csak annyit mondott, hogy a hozzájuk eljuttatott videó- és hangkazetták eredetije a rendőrség birtokában van. A fideszes bizottsági tag, Dódity Gabriella amiatt fejezte ki aggodalmát, ugyan mit várhatna a bizottság attól az MSZP-ből is kizárt Lackner Csabától, aki a hangfelvételen arról beszél, hogy „aki képviselőként egy év alatt nem tud százmillió forintot megkeresni, az hülye.” Vagy mit mondhatna a bizottságnak a hangfelvételen szintén emlegetett Gajda Péter szocialista polgármester, nem szólva a vagyonkezelő vezetőjéről, a „Miszter Negyven Százaléknak” becézett Kránitz Krisztiántól. A bizottság elnöke mindenkit megnyugtatott, a meghallgatni szándékozott politikusoknak elküldik majd a témaköröket, hogy felkészülhessenek, de a bizottság majd keresztkérdésekkel is bombázza őket.

Tegnap a munkatervet sem sikerült elfogadtatni, az két hét múlva, a következő ülésen lesz esedékes.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom