Belföld

A Demszky-éra tért vissza Budapestre

Láng Zsolt: Amit Karácsony mond, egyszerűen nem igaz. Leveszik napirendről a 3-as metró szerelvényeinek klimatizálását, és milliárdos kerékpárút-fejlesztéseket vonnak vissza

Elfogadta Budapest 2020-as költségvetését a Fővárosi Közgyűlés. A dokumentumból egyáltalán nem köszönnek vissza Karácsony kampányígéretei, fejlesztésekről pedig alig esik szó. A balliberális városvezetés, miközben a kormányt hibáztatja, minden fejlesztést meggátol.

A Demszky-éra tért vissza Budapestre
Tüttő Kata, Karácsony Gergely és Horváth Csaba. A múlt terheire hivatkoznak
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Hitek, meggyőződések összefoglalása lett Budapest idei büdzséje – fogalmazott a főpolgármester a költségvetési vitában. Karácsony Gergely azt mondta, mivel ez az általuk benyújtott első büdzsé, a dokumentum még magán hordozza a múlt terheit. Úgy véli, az előző városvezetés is azért beszélt feszített költségvetésről, mert a kormány az ő kezüket is gúzsba kötötte, például a hitelfelvételek megtorpedózásával, most pedig azzal tesz keresztbe a fővárosnak, hogy átalakítaná az iparűzési adó felhasználási feltételeit. A testület az elképzelést később határozatban utasította el, annak ellenére, hogy a kormány még nem is döntött az ügyben.

Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője elmondta, a főpolgármesternek nagyon jó a PR-ja, de az, amit mond, egész egyszerűen nem igaz. „Ha már négy hónap után ott tartunk, hogy mást mondunk, mint amit csinálunk, akkor ez a lufi egy idő után ki fog pukkadni” – jelentette ki a frakcióvezető. Közölte, Budapest visszatért a Demszky-korszakba, hiszen a balliberális városvezetés semmit sem csinál, szó sincs fejlesztésekről, tervekről, csupán működtetik a fővárost: mutogatnak, hibáztatják a kormányt. Miközben Karácsonyék nem emelik a hajléktalanellátásra fordított összeget, kampányígéreteiket megszegve húszezer helyett csupán tízezer forintos lakásrezsi-támogatást utalnak ki a rászorulóknak, leveszik a napirendről a 3-as metró szerelvényeinek klimatizálását, milliárdos kerékpárút-fejlesztéseket vonnak vissza, addig Jávor Benedek brüsszeli lobbitevékenységére háromszor annyi pénzt szánnak – magyarázta Láng Zsolt. A főpolgármester érdemben nem reagált a kritikákra, sőt két helyettese, Gy. Németh Erzsébet és Tüttő Kata a Demszky-korszak „eredményeit” kezdte el méltatni. A testület végül megszavazta az idei büdzsét.Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója sajnálattal fogadta, hogy a közgyűlés elutasította a 3-as metró kocsijainak utólagos klimatizálására a fideszes Ughy Attila által benyújtott javaslatot, mondván, ennek szükségességé­ben az októberi választások előtt még mindenki egyetértett.

A költségvetési vita mellett nagy port kavart a Liget Budapest Projekt ügye is. A főpolgármester változtatási tilalomról szóló határozatot nyújtott be, amely nemcsak a Liget-projekt épületeinek fejlesztését, de a zöldfelületek rendezését is gátolja. S bár a kormánypárti képviselők szerint a javaslat „felesleges és barátságtalan” – Láng Zsolt szavai szerint még „hatástanulmánynak is gyenge” –, a balliberális többség elfogadta az előterjesztést. Ennek értelmében a változtatási tilalom alá tartozó területen nem szabad telket kialakítani, új építményt létesíteni, meglévőt átalakítani, bővíteni, elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani.

Röviden

Egyhangúlag hagyták jóvá a képviselők a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. és a fővárosi önkormányzat közötti, a 2020. évi labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésével, lebonyolításával összefüggő együttműködési megállapodást.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő biodóm készültségi foka és a befejezéséhez szükséges forrásigény felméréséről is döntött a közgyűlés. Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere a szavazás előtt megjegyezte, szeretné tudni, van-e a városvezetésnek olyan információja a beruházásról, amely alapján büntetőfeljelentést vagy egyéb jogi lépést kell tenni.

Hatástanulmányban fogják megvizsgálni a budapesti Liszt Ferenc repülőtér környezetterhelését, vagyis hogy a jogi szabályozásban foglalt kritériumok szerint működik-e a repülőtér, és valóban csak az elfogadható mértékben zavarja-e a lakosságot.

Újabb posztot kapott Karácsony Gergelyéktől Faix Csaba, a Prezi kommunikációs vezetője, a TV2 korábbi politikai újságírója. Míg a januári közgyűlésen a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. ügyvezetőjének választották meg, tegnap a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság élére nevezték ki. Ez a cég szervezi a Budapesti Tavaszi Fesztivált, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált és a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt. Faix március 1-től lesz a BFTK vezetője.

Kettős játék

Kultúrharc: Gyurcsány zsarol, a szakmai érvek mellékesek

Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés döntése szerint. Mint ismert, a Szabad Tér Színház vezetői posztjára Bán Teodóra és Benkő Nóra pályázott. A szakmai bizottság a céget eddig is vezető Bán Teodóra pályázatát támogatta. Marton Éva, Zsuráfszky Zoltán, Ókovács Szilveszter, Zalán János és Fülöp Péter tegnapi, nyílt levelükben úgy fogalmaztak: „A lehető leghatározottabban állítjuk, hogy Bán Teodóra pályázata kimagaslóan a legjobb volt (…), nincs olyan pártpolitikai szempont, ami felülírná a magyar kultúra érdekeit.” Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden azt közölte, hogy a kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal, amennyiben a közgyűlés Benkő Nórát választja meg a teátrum élére. Sajtóinformációk szerint Karácsony tegnap azért nyújtotta be a kettős vezetésről szóló módosító javaslatot, mert a DK kilátásba helyezte, nem szavazza meg a fővárosi büdzsét, ha nem Benkő Nóra lesz a Szabad Tér Színház vezetője. Mindemellett a képviselők elfogadták a főpolgármesternek azon javaslatát is, amely hét fővárosi színház állammal közös működtetésére vonatkozik. Ennek értelmében a Budapest Bábszínház, a József Attila Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Thália Színház, az Újszínház és a Vígszínház állammal közös működtetését kezdeményezik. Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a színházakkal kapcsolatos vita során arról beszélt, a városvezetés pártpolitikai és kultúrharcba kezdett, amivel felborította a fővárosi színházak területén eddig tapasztalható békét és fejlődést.
(NG)

Kapcsolódó írásaink

Megszegte ígéretét Karácsony

ĀTarlós István megcsinálta volna, a Főváros Közgyűlése most leszavazta az 3-as metrók légkondicionálását, noha a főpolgármester egyik kampányígérete volt