Belföld

A battonyai rémnek is jutott a kártérítésből

A battonyai rémként elhíresült M. Zoltán két és fél millió forintnál is több kártérítést kapott azért, mert a bíróság szerint „az alapvető emberi jogokat sértő" elhelyezési körülmények miatt sérültek az életfogytiglanra ítélt gyilkos emberi jogai. M. Zoltán azért kapott tényleges életfogytiglani börtönbüntetést, mert két társával hosszú ideig kínzott egy 25 éves nőt, aki végül belehalt az embertelen bánásmódba.

A battonyai rémnek is jutott a kártérítésből
Jól jövedelmeztek a fogvatartási kényelmetlenségek
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A magyarországi nyilvánosságot sokkolta, amikor 2011-ben előkerült a 25 évesen meggyilkolt B. Réka holtteste a Békés megyei Battonyán. A nyomozás, majd a bírósági eljárás során kiderült, hogy M. Zoltán, a volt felesége és annak későbbi élettársa három éven át, 2007 és 2010 között azért kínozták B. Rékát, mert az szerelmes lett M. Zoltánba, amiért a férfi volt felesége, Sz. K. Adrienn féltékeny lett, emlékeztet az Origo. A három tettes szadista módon gyötörte a fiatal nőt: néhány alkalommal B. Rékát az verhette meg, aki megnyerte a pókerpartit, de olyan is előfordult, hogy égő cigarettacsikket nyomtak el az arcán, és fogóval kihúzták a fogait. Megesett, hogy kötél segítésével felhúzták egy gerendára. Többször áramot vezettek a testébe, de nyugtatózták is, hogy ne szökhessen meg. B. Réka 2010 júniusában belehalt a bántalmazásba. Gyilkosai ekkor elásták, a tetem csak 2011 októberében került elő.

A különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság ügyében a jogerős ítéletet végül a Szegedi Ítélőtábla mondta ki 2015 júniusában. M. Zoltán – elsőrendű vádlottként – tényleges életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, a feltételes szabadábra helyezés kizárásával. A bíróság akkori döntése értelmében Sz. Zoltán másodrendű vádlottként 32, a felesége, Sz. K. Adrienn harmadrendű vádlottként leghamarabb 35 év után szabadulhat.

A börtönbizniszben részt vevő ügyvédeknek köszönhetően, a későbbiek során M. Zoltán beperelte a magyar államot, arra hivatkozva, hogy rossz körülmények között tartják fogva.

A „battonyai rémnek" tavaly júliusban a bíróság „az alapvető emberi jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt" 2 577 400 forint összegű kártérítést ítélt meg. Az Origo úgy tudja, az alapvető emberi jogok sérelme kimerült abban, hogy M. Zoltánnak a cellájában négy négyzetméternél kisebb terület jutott, ráadásul nem volt megfelelő a cella szellőzése.

A Bors információi alapján M. Zoltán nem a börtönben használható számlájára kérte a kártérítést, hanem az ügyvédje letéti számlájára.

Ilyen esetekben a jogi képviselő leveszi belőle a részét (sikerdíj gyanánt), a többi az ügyfelet illeti.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom