Belföld

Közelebb hozni a gyógyulást

Kicsi, de fontos egészségügyi fejlesztések javítják a lakosság életminőségét Egerváronés környékén, a betegek immár online is tudnak időpontot foglalni

Eldugva találtuk ezt a zsoltároskönyvet a felújítás során az egyik szekrény mélyén, ki akarták dobni, de én nem engedtem – veszi kezébe a felújított egervári rendelő egyik polcán fekvő tenyérnyi nyomtatványt Czett András körzeti orvos. Miközben ujjaival végigpörgeti a lapokat, a pannonhalmi bencéseknél végzett doktortól azt is megtudjuk, nyugdíjasként is dolgozó kollégája, Bódis István fél évszázados munkásságának köszönhetően rendezett, jól karbantartott praxist tudott átvenni.

Közelebb hozni a gyógyulást
Mérhető előrelépések. Czett András és Gyerkó Gábor a felújított rendelőben
Fotó: MH/Purger Tamás

Kiderül az is, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) finanszírozása nyomán megszépült s tavaly átadott egészségházba a Magyar Falu Program részeként tudtak Vasboldogasszonnyal együtt a közelmúltban számos új műszert beszerezni. Látszólag csekély beruházásról, „csak” három-három millió forintról van szó. Valójában Egervárnak rendkívül fontos a beruházás.

Itt van például ez a négy végtagos vérnyomásmérő, amellyel gyorsan és precízen ki lehet deríteni, kinek és hol van érszűkülete – mutat egy, a nem szakmabelieknek fura eszközt Czett András. Eddig az efféle vizsgálatokhoz be kellett buszozni Zalaegerszegre, s bár a város közel van, de akkor is fél nap ment el az oda-vissza utazással és sorban állással. Fontos részlet, hogy a körzet nem csak az ezerfős lakossággal bíró Egervárból áll, hanem hozzá tartozik Gősfa, Vasboldogasszony és Lakhegy is. Így együtt már valamivel több, mint kétezer-négyszáz embert kell ellátni, ezekből ezernyolcszázan Czett Andrást választották.

Az új rendelőben immár számítógéppel összekapcsolt EKG is akad. Ennek köszönhetően nem a két-három esztendő után láthatatlanná váló, hagyományos, úgynevezett hőnyomott, szívritmust rögzítő papírszalagokat kell nézegetni-silabizálni, ha valakinek a betegtörténetét akarjuk összeállítani, hanem pár kattintással elhívhatók a digitális adatsorok – húzza alá a szakember. A program részeként került Egervárra két vérnyomásmérő, egy újraélesztő és egy modern, nagy fényerejű LED-es fülvizsgáló is. Ezek a látszólag apró dolgok egyébként mind azt eredményezik, hogy egyre kevesebbszer kell távolra küldeni az embereket például fülészetre vagy egy huszonnégy órás EKG-berendezésért, annak felcsatolásáért.

S mindezen túl érdemes utalni olyan apróságokra is, mint az új fonendoszkóp, amelyet egy kedves plüssbábuba szó szerint belebújtattak. A gyerekek így kevéssé tartanak tőle – mondja a doktor.

Megtudjuk, az átlagos betegszám négy órára vetítve harminc-negyven, de például influenzaszezon idején ez felmehet akár százhúszra is. A korszerű műszereknek – például a vércukormérőnek – hála azonban a korábbinál gyorsabbak és hatékonyabbak a vizsgálatok. A már említett négy végtagos vérnyomásmérővel sikerült időben elkapni kialakulóban lévő érszűkületet, az EKG-val pedig szívinfarktust megelőzni. Heti egy-négy új cukorbeteget, magas vérnyomásost sikerül időben „elkapni”.

Ha csak az így megmentett életeket, levágás elől megmentett végtagokat tekintjük, már bőven megérte a beruházás, a helybeni újraélesztés adta felmérhetetlen előnyöket pedig jó eséllyel az is felfogja, aki hírből sem hallott eddig orvosról – nyomatékosít Czett András. Beszél arról is, sajnos az átlagpolgár egészségtudatossága igen hiányos. Sokan mindent az utolsó utáni pillanatra hagynak, s ami még tetézi a bajt, jobban bíznak a kuruzslókban és a sarlatánokban, mint bennünk – mondja rezignáltan.

Az alternatív gyógyászat eredményeivel a sürgősségi osztályon, végstádiumban vagy ahhoz közeli helyzetben szoktam találkozni – fogalmaz. A nyersen őszinte és brutális mondatok mögött szomorú tudás áll, hiszen a körzeti orvos Egervár mellett folyamatos ügyeleti szolgálatot is vállal a megyei kórházban. Mint kifejti, rengetegen abban a tévképzetben élnek, hogy a gondjukra-bajukra léteznek villanásszerű és pofonegyszerű megoldások – holott az emberi test működése roppant összetett, bonyolult folyamat. Ha valakinek azt mondom, legfeljebb heti egy tojást fogyaszthat, és nem ehet annyi rántott húst, mint eddig, akkor persze azonnal azt érzi, hogy korlátozom, elveszem tőle a „jót”. Ezzel szemben a „természetgyógyász” azzal beszéli tele a fejét, hogy nyugodtan folytassa változtatás nélkül eddigi életét, csak szedjen be valami alternatív pirulát, s minden rendben lesz – fogalmaz. Örök igazság: a gyógyítás és a gyógyulás esetében is kettőn áll a vásár – s ebből csak az egyik az orvos.

Visszatérve a felújításra: az ÁNTSZ a régi bútorok gyatra állapota miatt gyakorlatilag be akarta záratni a tavaly rendbe hozott rendelőt, de a Magyar Falu Programban új székeket, asztalokat és szekrényeket is sikerült beszerezni, így e veszély elmúlt – villant föl egy korábbi, fenyegető kellemetlenséget Gyerkó Gábor, Egervár polgármestere. A berendezési tárgyakat Takács Dániel környékbeli asztalosmester gyártja folyamatosan. Ahogy egy-egy adag elkészül, az rögvest átkerül.

Gyerkó Gábor a Fidesz színeiben indult, de aláhúzza, ahogy a hozzájuk hasonló kis falvakban mindenütt, úgy itt helyben is egyetlen dolgot tekintenek a polgárok – fut-e a település szekere vagy sem? A köz­ség költségvetése egyébként a felújítások függvényében hullámzik – van, hogy csak nyolcvanmillió, de amikor a várkastélyt újították fel, akkor elérte a hatszázmilliót. Az egészségház koncepciója egyébként az volt, hogy a csaknem százesztendős épületbe integrálják a házi- és fogorvosi rendelőt, valamint a fiókpatikát. Utóbbi a közeli Vasvárhoz tartozik, s egy ottani család két tagja, Szabó Gergely és Péter üzemelteti. A fiókpatikára a törvény szerint lazább szabályozás vonatkozik mint egy „rendes” gyógyszertárra, de ez egyben azt is takarja, hogy helyben nem keverhetnek ki semmit. Ugyanakkor amit az ügyfelek megrendelnek, azt másnap reggel kihozzák – magyarán ezért sem kell több kilométerre utazni. A szomszédság Czett András szerint is igencsak előnyös, hiszen számos beteg így akár azonnal be tudja szerezni a neki felírt tabletták egy részét.

Az orvosi rendelő természetesen nem csak eszközparkjában, hanem szolgáltatásai terén is igyekszik alkalmazkodni a modern kor kihívásaihoz. Így például a betegek félórás intervallumokat figyelembe véve online is tudnak időpontot foglalni. Ezzel ismét csökken a sorban állás és a felesleges időkiesés, mászkálás. Apróságnak tűnhet, de az érintett önkormányzatok azzal is támogatják az orvos munkáját, hogy nagy teljesítményű nyomtatókat vettek és vesznek a rendelőnek. Hó elején akad, aki egész pakli receptet visz el – mondja Czett András. Ezen túl háznál, okostelefonnal is lehet receptet felírni, a betegellátást dokumentálni.

Egerváron a külcsínre és praktikumra is sokat adnak. Az egészségház környékén fél kilométernyi új járda épült a közelmúltban, mostanság pedig hosszú idő, évek óta tartó harccal azt is elérték, hogy engedélyt kaptak egy zebra létesítésére, folyton villogó lámpákkal és figyelmeztető táblákkal, ahogy elő van írva a KRESZ-ben. Erre szükség is lesz, hiszen a Vasvár és Zalaegerszeg között ingázó kamionok csekélyebb része halad ötvennel, s az úrvezetők sem lépnek le egykönnyen a gázpedálról.

Távozóban Gyerkó Gábor kinyitja a kedvünkért az ötszázhuszonöt esztendős római katolikus templomot. A falak ugyan gótikusak, de a berendezés és a festés a barokk időket idézi. „Célunk a templom külső-belső felújítása, olyan másfél milliárd forintra saccolom a munkát” – fogalmaz a polgármester. Majd hozzáteszi, a hozzájuk hasonló apróbb települések élhetővé tételére nem feltétlenül kellenek folyton újabb- és újabb milliárdok, de az mindenképpen szükséges, hogy okosan sáfárkodjanak azzal a kevéssel is, ami jut.

Kapcsolódó írásaink