Belföld

Farkas Örs: Egyetértési pontok kialakítása a nemzeti konzultáció célja

A kormánynak a nemzeti konzultáció meghirdetésével az a célja, hogy egyetértési pontokat alakítson ki a társadalommal, a közbeszédet meghatározó olyan ügyekben, mint a börtönviszonyok miatti kártalanítások, vagy a gyöngyöspatai kártérítések kérdése - jelentette ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szóvivője az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Farkas Örs: Egyetértési pontok kialakítása a nemzeti konzultáció célja
Farkas Örs: A kormánynak a nemzeti konzultáció meghirdetésével az a célja, hogy egyetértési pontokat alakítson ki a társadalommal
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Farkas Örs magyarázata szerint arra számítanak, hogy a kormányzat ezen ügyekkel kapcsolatban tervezett döntéseit komoly nemzetközi támadások érik, ám az emberek véleménye magabiztos hivatkozási pontot jelenthet a kormány számára.

Annál is inkább számítanak a támadásokra, mert a kormányzat által felvetett problémákat éppen külföldről finanszírozott szervezetek generálják és visszaélnek a jogi lehetőségekkel - tette hozzá.

Mint elmondta: úgy látják, hogy Európában elindult egy tendencia, ami az áldozatok érdekei elé helyezi a bűnözők érdekeit. A helyzetet jellemzi - folytatta -, hogy immár 12 ezer börtönkártérítési per indult az állammal szemben és a megítélt összeg eléri a 8,5 milliárd forintot.

Közlése szerint ez annak a következménye, hogy sok esetben olyan szereplők, akik külföldi szervezetekhez kötődnek, nem az áldozatok, hanem a bűnözők oldalára álltak. Olyan lehetőségeket keresnek, amelyek segítségével komoly összegeket juttathattak el egyrészt maguknak, másrészt a bűnözőknek - fogalmazott.

Nézőpont: A börtönbizniszről szóló kérdés nemzeti egységet teremthet

Az újabb nemzeti konzultáció olyan ügyről szól, amely nemzeti egységet teremthet - mondta a Nézőpont Intézet elemzője az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Tóth Erik közölte, a börtönkártérítéseket érintő kérdésekre adott válaszok igazolják majd, hogy a kormányzat megítélése ebben a kérdésben helyes vagy helytelen. Hozzátette: az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a mostani kártérítési gyakorlat nem jó és nem is igazságos.
Úgy vélte, a legújabb nemzeti konzultációt legalább annyian ki fogják tölteni, mint a legutóbbi, a családok védelméről szólót, ami kellő támogatást és felhatalmazást ad a kormánynak. Ugyanakkor arra is fel kell készülnie a kormánynak, hogy a válaszok után hozott döntéseket a lehető legtöbb fórumon támadni fogják - jegyezte meg az elemző.

Farkas Örs szerint Gyöngyöspata esetében egy „vállaltan külföldről finanszírozott szervezet” szított ellentétet egy olyan ügyben, ami megoldódott volna, és ezzel újra belső feszültséget teremtett egy településen.

A helyi önkormányzattal szemben megítélt százmillió forint ugyanis csődbe juttathatja a települést - mutatott rá. Ebben az esetben az oktatás pótlása lenne a célszerű megoldás, ám ezt a külföldről finanszírozott szervezetek elutasítják - tette hozzá.

A szóvivő elmondta, a nemzeti konzultáció kérdései sorában fel kívánják vetni azt is, hogy egy bírónak lehetnek-e üzleti típusú érdekeltségei.

Arról is szólt, hogy a konzultációs kérdőív várhatóan nyolc kérdést tartalmaz majd és elektronikus úton is ki lehet majd tölteni.

Az ívek postázását március közepén kezdik meg.

Kapcsolódó írásaink