Belföld

Polgári ügyekre is kiterjedhet az OBH célvizsgálata a Szegedi Törvényszéken

Dagad a bírósági botrány

A Szegedi Törvényszéken eddig két belső vizsgálatot, majd külsős bizottság felállításával célvizsgálatot rendelt el Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az után, hogy kiderült, a Szeviép-vezetők büntetőperében összeférhetetlenségi kérdések merültek fel.

A tanácsvezető bíró luxuslakást vehetett az önkormányzattól Szeged belvárosában szociális áron, egy másik bíró 750 millió forintos megbízást kapott az önkormányzattól, amely 16 milliárd forintnyi megbízással tömte ki a Szeviépet. A Szeviép-per bíráit kijelölő büntetőkollégium helyettes vezetőjével szemben fegyelmi eljárás kezdődött. Úgy tudjuk, a büntetőügyek mellett polgári kollégiumi ügyszakban zajló, illetve már befejeződött eljárásokra is kiterjesztheti a vizsgálatot az OBH elnöke, sőt ezekkel összefüggésben fegyelmi eljárás is indulhat. A Szegedi Törvényszék bírái számos büntetőügyben jelentettek már összeférhetetlenséget a Szeviép-per botránya óta, ide tartozik a Czeglédy Csaba és társai ügyében költségvetési csalás vádjával indult büntetőeljárás is. A szegedi városháza és a Szegedi Törvényszék között fennálló családi és személyi összefonódások polgári ügyekben született bírósági döntésekre is hatással lehettek. A Szegedi Törvényszéket jelenleg megbízott elnökként vezeti Tárkány-Szűcs Babett korábbi elnök, mivel pályázatát az OBH elnöke eredménytelennek nyilvánította.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom