Belföld

A gyöngyöspatai uzsorásoknak jutna a kártérítés nagy része

Azok a gyöngyöspatai romák, akiknek kártérítést ítéltek meg, elenyésző számban jeleztek vissza, hogy az oktatással, továbbképzésekkel kívánnának élni – mondta Hevér Lászlóné, Gyöngyöspata polgármestere az Origónak.

A gyöngyöspatai uzsorásoknak jutna a kártérítés nagy része
Növekvő feszültség. Az érintetteknek természetben fizetnék ki a kártérítést
Fotó: MH

A településen továbbra is feszült a helyzet, és a hétvégi tüntetés ezen csak ront. Gyöngyöspatán az után robbant ki a konfliktus, hogy a Debreceni Ítélőtábla tavaly úgy döntött, 100 milliós kártérítést ítél meg helyi romáknak iskolai szegregáció címén. A kormány azt javasolta, hogy pénzbeli kártérítés helyett képzést kapjanak az érintettek, de ezt egyelőre elutasították. Elsősorban azért, mert a településen kiderült, hogy a pénzt sokan már előre elköltötték. Hiteleket vettek fel uzsorásoktól, így mindenképpen a pénzt akarják megkapni, nem az oktatást.  

A Kúria nem függesztette fel a Debreceni Ítélőtábla jogerős döntését, így a felülvizsgálat ellenére a kártérítéseket ki kellene fizetni. Az Origo megkereste a település vezetőjét, hogyan áll jelenleg ez az ügy.

Egyelőre nem jelentkeztek nagy számban az önkormányzatnál azok a károsultak, akiknek a Debreceni Ítélőtábla megítélte a szegregáció miatti 80 plusz 20 millió forintot - mondta Hevér Lászlóné, Gyöngyöspata polgármestere. továbbá közölte, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy a települést csődközeli helyzetbe sodorná a több tízmillió forint kifizetése.

Gyöngyöspata éppen azért kért korábban halasztási kérelmet a Kúriától, mert nem tud ekkora összeget előteremteni - emelte ki. Hevér Lászlóné kijelentette, bíznak benne, hogy a későbbi Kúriai fellebbviteli ítélet olyan megoldást hoz majd, ami mindenképpen rendezi a helyzetet. Szólt arról is, hogy azok, akiknek kártérítést ítéltek meg, elenyésző számban jeleztek vissza, hogy a pénzbeli kártérítéssel vagy az oktatással, továbbképzésekkel kívánnának élni.

A kialakult szituáció miatt továbbra is feszült a helyzet a településen. Mindenféle tüntetés csak olaj lehet a tűzre, ezért a polgármester nem örül annak, hogy a hétvégén Budapesten éppen ez ügyben lesz majd egy demonstráció. 

A településen széles körben beszélik, hogy azok közül, akiknek kártérítést ítéltek meg, többen hitelt vettek fel, ezeket akarnák a megítélt pénzből törleszteni. A polgármester ezt nem tudta megerősíteni, azt mondta, az önkormányzat folyamatosan próbál kommunikálni az érintettekkel, de ők erről nem beszélnek. 

Kapcsolódó írásaink