Belföld

Magas rangú DK-sok sürögnek Terézvárosban

Három héten belül fogadta hivatalában Gyurcsány Ferencet és Molnár Csabát a VI. kerületi momentumos polgármester, Soproni Tamás – A Demokratikus Koalíció másfelé is nyitott

Gyurcsány Ferenc DK-elnök a közelmúltban, míg Molnár Csaba ügyvezető alelnök e héten kereste fel Soproni Tamás momentumos polgármestert - értesültünk.

Magas rangú DK-sok sürögnek Terézvárosban
Titokzatos találkák Terézvárosban. Molnár Csaba és Gyurcsány Ferenc
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Három héttel ezelőtt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, e hét csütörtökön pedig Molnár Csaba EP-képviselő, a DK ügyvezető alelnöke volt a terézvárosi momentumos polgármester, Soproni Tamás vendége a VI. kerületi önkormányzat Eötvös utcai épületében – értesültünk. Forrásaink szerint Soproninak nem a legjobb a viszonya saját pártvezetésével, ugyanakkor – ahogy a készülő előterjesztésekből kiderül – a momentumos vezetésű terézvárosi, illetve a DK-s vezetésű erzsébetvárosi önkormányzat együttműködése rendkívül szoros és gyümölcsöző.

A két kerület – mint megtudtuk – mind a parkolásban, mind pedig a köztisztasági területen közös megoldásban gondolkodik, Soproni Tamás és a VII. kerületi polgármester, Niedermüller Péter között szoros munkakapcsolat alakult ki.

Ez önmagában még nem tenné szükségessé a DK legmagasabb szintű vezetőinek gyakori munkalátogatásait a VI. kerületben, de a pestszentlőrinci és az óbudai példa azért felvet kérdéseket. A héten két fővárosi szocialista polgármester is azzal indokolta rapid átigazolását a DK-hoz, hogy Gyurcsányék jobban támogatták a kerületi terveiket, mint saját pártjuk, az MSZP. Néhány héttel ezelőtt a Momentum győri elnöke és önkormányzati képviselője döntött úgy, hogy pártot vált, átlép a Demokratikus Koalícióba. Minő véletlen egybeesés: Barkóczi Balázs, a DK szóvivője éppen péntek reggel az ATV Start című műsorában beszélt arról a szocialista politikusok „átigazolása” kapcsán, hogy ezt a folyamatot ne szűkítse le senki az MSZP-sekre. Mint fogalmazott, pártjuk neve is arra utal, hogy a demokratikus oldalon mindenkire számítanak, aki a demokraták táborához tartozik.

Ugyancsak különös véletlen – amiről szintén a párt szóvivője számolt be –, hogy Barkóczi egy szintén friss DK-s politikussal, Kálmán Olgával kezdett országjárásba, amelynek nem is titkolt célja a pártépítés. Mindeközben Kálmán Olga papíron Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettes kabinetjében főtanácsadóként dolgozik, milliós fizetésért. Pestszentlőrincen olyan „véletlen” helyzet állt elő, hogy az MSZP-ből a DK-ba átlépő polgármester, Szaniszló Sándor pártbéli főnöke, a kerületi DK elnöke Ferencz István alpolgármester.

Még a héten elindítja a vagyon­nyilatkozati eljárást Gyurcsánnyal szemben Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Kapcsolódó írásaink