Belföld

Függőség és a lakhatás hiánya az ifjak gondja

Erősítik a fiatalok és döntéshozók párbeszédét

Meg kell teremteni a lehetőségét, hogy a fiatalok aktív állampolgárok lehessenek és véleményük eljusson a döntéshozókig – mondta Máté Gergely, Erasmus+ Ifjúsági csoportvezetője a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) „Lépj fel” programsorozatának zárókonferenciáján.

A NIT az elmúlt hónapok során országjáró körúton vett részt azzal a céllal, hogy létrehozzon megyei szinten ifjúsági köröket, amelyek előmozdítják a fiatalok társadalmi aktivitását. Emellett erősítik a fiatalok és döntéshozók közötti párbeszédet, továbbá, hogy közvetlenül a fiatalságtól értesüljön az ifjakat érintő legégetőbb problémákról.

A szervezet képviselői több száz fiatallal találkoztak, számos problémára derült fény, amelyek a fiatalságot foglalkoztatják. A fiatalok szeretnék, ha születne egy olyan online tanácsadói szolgáltatás a kábítószer- és alkoholfüggőség megelőzésére, illetve a kialakult szerhasználat visszaszorítására, ami közvetlenül a megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórumhoz lenne becsatornázva. Időszerűnek tartják, hogy az illetékesek a Nemzeti Drogellenes Stratégia mintájára a 2021–25 közötti időszakra új stratégiát dolgoznának ki és valósítanának meg.

Nem elégedettek az iskolai büfék választékával sem, egészségtudatosabb és változatosabb kínálatból válogatnának. Sok megyében jelent problémát a fiatalok lakhatási helyzete, amelynek javítását várják, ezen belül is a tanulás, majd a munkaerőpiacra történt belépés ideje alatti támogatásukat várják meg­fizethető lakhatással.