Belföld

Elfogadták Óbuda első gyurcsányista költségvetését

A csupán 457 db plusz szavazattal megválasztott, a napokban a DK-hoz átálló Kiss László polgármester javaslatára a 16 fős baloldali többség a kerület felének támogatását élvező polgári képviselők véleményeit és javaslatait figyelmen kívül hagyva elfogadta Óbuda első gyurcsányista költségvetését - írta közleményében a Fidesz III. kerületi szervezete.

Elfogadták Óbuda első gyurcsányista költségvetését
Gyurcsány Ferenc már Óbudán is „letette a névjegyét”
Fotó: MH/Purger Tamás

A 16 baloldali képviselő megszavazta a Óbuda-Békásmegyer idei költségvetését szemben a lakossági igényekkel, választási ígéreteikkel, sutba dobva a közösségi tervezésben elkészült terveket. A könyvvizsgálói jelentés szerint a fejlesztési kiadások 3%-al csökkenek, és az önkormányzat pénzügyi helyzete az előző évhez képest romlik.

A közleményben rámutattak, hogy tartalék nincs tervezve a büdzsében, jutalom viszont van elkülönítve.

A költségvetésben szereplő 4 milliárd forint összértékű fejlesztéseket még Bús Balázs polgármester indította el kivétel nélkül, és szerezte meg hozzá a szükséges forrásokat. Új támogatásokat a jelenlegi vezetés nem tudott szerezni és a már elnyert támogatások felhasználása is kérdésessé vált.

Nem tartják be az ígéreteiket

A Fidesz közleményében leírta, hogy amit a baloldali pártok ellenzékként korábban képviseltek abban semmi se volt hitelesség (érdemes megnézni tavalyi költségvetéshez benyújtott módosító javaslataikat), és most, hatalomban már elfelejtették, nem tartják fontosnak azokat.

Tavaly az Óbuda Újság támogatását 50 millió forinttal csökkenteni akarták, most növelik a támogatást. Tavaly még a kerületi reklám és propaganda kiadások csökkentésért harcoltak, most növelik azokat.

A baloldali polgármester és képviselőcsoportja leszavazta a polgári képviselők béremelési egységes, 20%-os béremelési javaslatát. 

Nem támogatták a háziorvosi rendelők felújítására tett javaslatokat, így nem újul meg a Füst Milán és a Szentendrei úti háziorvosi rendelő sem, bár a lakosság részéről erre van a legnagyobb igény. Nem támogatták a Szent Margit kórház fejlesztését se, a korábbi évek gyakorlatával szemben.

Nem szavazták meg az ingyenes védőoltásokat: az időseknek a tüdőgyulladás elleni vakcinát, a gyermekek részére pedig a HPV elleni ingyenes védőoltást.

Leáll a korábban elindított iskolaudvar program, kérdésessé váltak a korábban elindított tervezések is.

Kiss László láthatóan nem képes a kerületiek érdekeit képviselni - hangsúlyozza a Fidesz.

Antizöldek

A Guckler Károly Környezetvédelmi program elemeinek megvalósítására szánt források 100 millió forinttal csökkennek idén. Nem lesz a kerületnek Zöld Irodája és főkertésze sem.

Az erdősítési program bővítésére tett javaslatot, amely Mocsárosdűlőn is jelentős fatelepítést szorgalmazott, nem támogatták a baloldali, magukat zöldnek mondó képviselők, ahogy a Római-part fejlesztésére sem biztosították jelentősebb forrásokat. Idén nem lesz a Rómain népszavazás se kampányígéretek ellenére. Nem támogatták új kutyafuttatók létrehozását sem - mutatott rá a közlemény.

Növelik a terheket

A költségvetés több extra terhet is ró a lakosságra a korábbi évekhez képest. Akár a parkolást, akár a közterületek használatát, akár az önkormányzati lakások bérlőit nézzük, nem csökkentették, hanem növelték a terheiket. A közös költséget a jövőben a bérlőknek kell megfizetni a bérleti díj mellett (ebből 200 millió forint extra bevételre számítanak). A közterület-használat díjtétele 18%-al emelkedik. A telekadóból 100 millió forinttal többet terveznek beszedni 2020-ban - írták a közleményben.

A Fidesz hozzátette, hogy a költségvetés készítése és elfogadásának módja azt jelenti, hogy semmibe veszik azt a 26 749 polgár akaratát, akik a választáson Bús Balázs korábbi polgármestert és az általa elkezdett programokat, terveket támogatták. Vagyis Kiss László és a baloldali pártok, élükön immár a DK-val, a kerületi lakosság felének azt üzenik, hogy nem számítanak. Kiss László nem mindenki polgármestere, hanem Gyurcsány bábfigurája lett.

Kapcsolódó írásaink