Belföld

Egy szocialista képviselő volt férje áll a kispesti korrupciós botrány mögött

Fény derült egy újabb szereplőre a kispesti korrupciós botrányban. Egy építőipari vállalkozó éves szinten több százmillió értékben nyeri el a megbízásokat, hogy aztán a kifizetésekből visszaosszon a szocialista politikusoknak - írja az Origo.

Egy szocialista képviselő volt férje áll a kispesti korrupciós botrány mögött
Lackner Csaba (balról), Kránitz Krisztián és Gajda Péter, a kispesti korrupciós botrány főszereplői
Fotó: Facebook

Gajda Péter, Kránitz Krisztián és Lackner Csaba korrupciós tevékenysége közismert lett, miután október elején több videó- és hangfelvétel is kiszivárgott, amelyeken Lackner maga vallott arról, hogy a kispesti vezetés tagjai visszaosztásokból hatalmas összegeket, fejenként akár évi 100 milliót is megkeresnek.

„Vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában azt mondják, ha évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy. Az is igaz, aki jól csinálja, nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, külső vállalkozóktól jön vissza” - magyarázta Lackner Csaba a felvételen. 

A kispesti szocialisták kedvenc embere erre a feladatra Somogyi László építőipari vállalkozó, akit az önkormányzat elhalmoz megbízásokkal, éves szinten több százmillió forint értékben. Ráadásul nem meglepő módon a volt felesége, Somogyi Lászlóné MSZP színeiben tagja a kispesti képviselő-testületnek.

Somogyi László nevén csupán egy cég, az Anildia Kft. van, de hozzá köthető a Kispesten ugyancsak rendszeresen megbízásokat elnyerő Compassion Kft., valamint eljárt egy harmadik cég, a BAU-GÉP 2000 Kft. ügyeiben is.

Az Anildia Kft. egy családi vállalkozásnak tekinthető, hiszen annak ellenére, hogy Somogyi 2006-ban elvált feleségétől, a képviselő 2014-ig tulajdonos maradt a cégben.

A szerződések alapján az Anildia Kft. és a Compassion Kft. több százmillió forint értékben kapott megbízásokat az önkormányzattól az elmúlt évek alatt. Csak 2017-ben 150 millió forintnyi megbízást szereztek, illetve jelenleg is érvényes egy 250 millió értékű keretszerződés útkarbantartásra a Compassion Kft.-vel.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom