Belföld

Két szocialista polgármester is átlép Gyurcsány pártjába

Két budapesti szocialista polgármester is úgy döntött, elhagyja az MSZP-t és csatlakozik Gyurcsány Ferenc pártjához, a Demokratikus Koalícióhoz. Az Óbudát vezető Kiss László és XVIII. kerület élén álló Szaniszló Sándor várhatóan jövő héten lép be a DK-ba.

Két szocialista polgármester is átlép Gyurcsány pártjába
Gyurcsány Ferenc pártjához áll át két kerületi polgármester
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A két, októberben megválasztott polgármester az Indexnek megerősítette az információkat. Hozzátették, még nem írták alá a belépési nyilatkozatot a DK-nál, a belépésről a párt testületei, a helyi pártszervezetek döntenek. Ez várhatóan jövő csütörtökön történik meg.

„Szaniszló Sándor és Kiss László polgármesterek az MSZP-ből történő kilépésükkel komoly csalódást okoztak, cserbenhagyták ezt a közösséget” - így reagált a szocialista párt Országos Központja a két politikus lépésére. Az MSZP közleménye leszögezi: Szaniszló és Kiss döntését a párt tudomásul veszi, munkájukhoz sok sikert kíván.

Kiss László és Szaniszló Sándor is hosszú évek óta az MSZP tagja volt, így sokakat meglepetésként ért a döntésük.

A 33 fős fővárosi közgyűlésben ezzel a szocialistáknak 7 helyett 5 fős, a DK-nak pedig 4 helyett 6 fős frakciója lesz.

Az elmúlt időszakban többen is elhagyták a süllyedő MSZP-t. A tavaly októberi választások után a Szegedet vezető Botka László hagyta el a pártot, néhány hete pedig Szanyi Tibor jelentette be, hogy megszünteti a párttagságát.

Kapcsolódó írásaink