Belföld

Tűzifával is segítik a rászorulókat

A mélyszegénységben élő családok és magányos idősek otthonának melegét biztosítja a Református Szeretetszolgálat

Keservesen kopog kabátunkon a hideg eső. Megannyi örvény kavarog a földút hatalmas tócsáiban. Sivítva egy expressz vonat húz el a házak mögött. Gödön állunk egy zsákutcában Gelbmann Antalnéval. A nyugdíjas albérlő az interneten olvasott arról, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálatnál tűzifát igényelhet, egy alkalommal pár éve már fordult is segítségért a civil szervezethez.

Tűzifával is segítik a rászorulókat
Nagyon várták már a faadományt Gödön
Fotó: MH/Katona

Az asszony elmondja: számítógépét lányától örökölte. „Örökölte?”, kérdezünk vissza, mire a hetven fölött járó nyugdíjas könnyeivel küszködve árulja el, bizony, már tíz éve gyászolja fiatalon elveszített leá­nyát, szobájában egy kis szentélyt is felállított emlékére. Miután lányának a fia az ő tudta nélkül eladta lakását a feje fölül, kénytelen albérletekben meghúzni magát. Az asztmás, cukorbeteg, sérvvel is küszködő idős nő nyugdíjának jóformán minden forintja elmegy rezsire, lakbérre, gyógyszerre, ahogy fogalmaz, párizsit párizsival eszik. „A világot jelenti ez a kis tűzifa” – sóhajt. A fára nem csak neki van nagy szüksége, hetvennégy éves, beteg főbérlőjével közösen használják fel.

Itt tart mondandójában, amikor befordul a teherautó, amely egy kaloda tűzifát (körülbelül 1-1,3 tonna) hoz a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) megrendelésére. A segélyszervezet a folyamatos segítségnyújtó programjai mellett az évszakokhoz kötődő igényekhez, szükségletekhez is alkalmazkodik. Ennek érdekében idén is meghirdette tűzifaprogramját, amellyel közel száz mélyszegénységben élő család, valamint idős ember otthonának melegét biztosítja.

A telet különösen nehéz átvészelni fűtetlen szobával, lakással. Bár az állam és a civil szervezetek igyekeznek mindent elkövetni azért, hogy megelőzzék a kihűléses haláleseteket, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015-ben 168, egy évvel később 238, 2017-ben 278, míg két éve 259 ember veszítette életét a „túlságosan nagy hideg hatásai miatt”.

A kihűléses halálozások elsődleges oka a kevés jövedelem, illetve a megfelelő lakhatás hiánya. A kihűléses halálesetek egy része lakásban történik. A civil szervezet az ilyen tragikus esetek megelőzésére hirdetett gyűjtést az év első két hónapjában tűzifaprogramjának támogatására a 1358-as adományvonalon. A számot e célból február 29-ig tárcsázhatják az adakozni vágyók. Aki felhívja a telefonszámot, ötszáz forinttal járul hozzá a tűzifaakcióhoz. Emellett az Adomany.jobbadni.hu oldalon szintén lehetőség van az adakozásra. Ezzel a gyűjtéssel párhuzamosan folyamatosan zajlik a faadományok továbbítása a rászoruló családoknak, az akció szintén e hónap végéig tart.

A gyűjtés és az osztás is országszerte zajlik, a kérelmek bárhonnan beérkezhetnek a szeretetszolgálathoz, amely jelenleg kétmillió forintos keretösszegből gazdálkodik – közli érdeklődésünkre Lutár Balázs, a szeretetszolgálat igazgatóhelyettese, szociális fejlesztési és adománykoordinációs vezető. Hozzáteszi: a rászorulók közvetlenül a szeretetszolgálat kollégáinak, a segélyszervezet irodáiban, jelenlétpontjain jelezhetik igényüket. A nélkülözők emellett a Jobbadni.hu honlapon is megtalálható kérelmezési űrlap segítségével, vagy egy olyan email elküldésével tudnak tűzifát igényelni, amelyben szerepelnek azok az adatok, amiket a kérelmezési űrlapon is fel kell tüntetni. A fát minden esetben a szeretetszolgálat szerzi be, amit általában helyi fatelepen vásárolnak meg, és ugyancsak az MRSZ szervezi le a kiszállítását. Egy család nagyjából negyvenezer forint értékben kap tűzifát, ez általában egy köbméter tüzelőanyagot jelent.

Reméljük, ezzel kihúzzuk a tél végéig – mondja Gelbmann Antalné, miközben pár hasábbal a kezében mutatja az utat az albérlet kazánjáig. Míg a szűk helyiségben egymásra rakosgatja a fát, egy újabb zónázó dübörög el az omló vakolatú konyha ablaka alatt.

Kapcsolódó írásaink