Belföld

Fővárosi vagyonnyilatkozatok, kisebb-nagyobb hibákkal

Őrsi Gergely II. kerületi szocialista polgármester felügyelőbizottsági elnöki tisztségéért évi négymillió forintot kaphat, szerinte a két poszt nem összeférhetetlen, a törvény szerint igen

Jól keresnek Karácsony helyettesei, ám nem mindegyikük tudja kitölteni helyesen a vagyonnyilatkozatát. A képviselők között van olyan is, aki valószínűleg nincs tisztában az önkormányzati törvénnyel.

Fővárosi vagyonnyilatkozatok, kisebb-nagyobb hibákkal
Tisztséghalmozók. Őrsi jobbján Berg Dániel alpolgármester, aki mellesleg a Momentum elnökségi tagja és az európai liberális pártszövetség alelnöke
Fotó: Facebook

A Fővárosi Közgyűlés tagjainak vagyonnyilatkozatai közül az egyik legérdekesebb a II. kerület élére tavaly októberben megválasztott MSZP-s Őrsi Gergelyről szóló dokumentum. Vagyonnyilatkozata alapján polgármestersége mellett a FŐKERT Zrt. felügyelőbizottsági elnöki tisztségét is betölti, havi bruttó 322 ezer forintért. Mindez éves szinten közel négymillió forintos bevételt jelenthet a szocialista polgármesternek, a probléma az, hogy a két pozíció egyidejű betöltésével törvényt sért. A helyi önkormányzatokról szóló jogszabály ugyanis kimondja, hogy főállású polgármester – a tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony kivételével – egyéb, „munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat, nem lehet gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja”.

Lapunk megkereste Őrsi Gergelyt, hogy tisztában van-e törvénysértő magatartásával, fel kíván-e vele hagyni, és visszafizeti-e azt az összeget, amit eddig felügyelőbizottsági tisztségéért felvett. Közölte: megítélése szerint felügyelőbizottsági pozíciója nem összeférhetetlen polgármesteri munkájával. Ugyanakkor tudatta, kinevezését követően kérésére a felügyelőbizottsági tisztségért járó tiszteletdíjat minden hónapban a FŐKERT egy munkavállalója kapja. Ezt január 16-án kezdeményezte.

A vagyonnyilatkozatok között természetesen ott a főpolgármesteré is, e szerint Karácsony Gergelynek nincs gépjárműve, nem rendelkezik megtakarítással, értékpapírral, jelentősebb vagyontárggyal, van viszont egy tizenkilencmillió forintos banki hiteltartozása. Nem tudni viszont, hogy ezt miből törleszti, mivel a havi tiszteletdíjának összege nincs feltüntetve. Ahogyan az sem, Budapest melyik kerületében rendelkezik ingatlannal. Karácsony helyettese, Dorosz Dávid esetében a hathavi illetményét meghaladó készpénz mennyisége 3 millió 350 ezer forint. Ingatlana a dokumentum szerint nincs, ám tulajdonát képezi egy 2007-es Ford Focus, amit ajándékba kapott, van egy közel tizennégymillió forintos pénzintézeti számlakövetelése, illetve egy kétszázhúszezer forintos pénzintézeti tartozása. A DK-s Gy. Németh Erzsébet, szintén Karácsony Gergely egyik helyettese több ingatlannal is rendelkezik, ezek közül az egyik a XVII. kerületben, egy másik Lovasberényben található. Előbbi egy háromszázhatvan négyzetméteres telek, amelyen egy száznegyven négyzetméteres ház áll. Gy. Németh 1 341 000 forintot visz haza havonta, és neki is van pénzintézeti tartozása: egy kétmillió és egy 2,350 millió forint értékű.

Maradva a főpolgármester helyetteseinél, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor három ingatlantulajdoni részesedést tüntetett fel vagyonnyilatkozatában, tavaly pedig vásárolt egy Ford Mondeo kombit. Arról, hogy havonta mekkora összegű illetményt visz haza, ő sem tett említést. Ellenben az látható, hogy több megtakarítással is rendelkezik, illetve egy 8,6 milliós pénzintézeti követeléssel. Az MSZP-s Tüttő Kata ezzel szemben tizennégy ingatlanra vonatkozó adatsort töltött ki. A budapesti és vidéki ingatlanok mellett egy 2005-ös Suzuki Swift van a nevén, amit a nagy értékű ingóságok közé sorolt be, ugyanitt huszonhatmillió forint értékű értékpapírt is feltüntetett. Beszámol egy magánszemélynél fennálló, harmincmillió forint értékű tartozásról is, ám az természetesen nem szerepel, ki a kölcsön folyósítója.

A heteroszexuális keresztényeket sértegető DK-s Niedermüller Péter egy társasházi lakás ötvenszázalékos tulajdonosa, ezt 2015-ben vásárolta, valamint egy Škoda Kodiaq típusú személygépkocsival is rendelkezik. Vagyonnyilatkozatában nincs tartozás megjelölve, ám szerepel egy 115 ezer eurós, pénzintézeti kölcsön. Gajda Péter kispesti polgármester vagyonnyilatkozata szerint három ingatlannal rendelkezik, valamint egy A3-as Audival, és harmincmillió forinttal tartozik egy ismeretlen magánszemélynek.

Kapcsolódó írásaink