Belföld

Orbán Balázs: Karácsonynak gondosabban kéne megválasztania Budapest nemzetközi partnereit

Karácsony Gergely főpolgármester múlt héten Nagy-Britanniában járt, ahol a Sadiq Khan által vezetett London városát nevezte meg Budapest követendő példájának. Úgy fogalmazott: „London fontos példa számunkra, hogy hogyan tehető élhetővé egy nagyváros”. Orbán Balázs azonban rámutatott, hogy ez a kijelentés ezer sebből vérzik.

Orbán Balázs: Karácsonynak gondosabban kéne megválasztania Budapest nemzetközi partnereit
Karácsony Gergely Londont nevezte követendő példának
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára Facebook-bejegyzésében azt írta, Budapest főpolgármestere egy olyan városvezetőt nevezett meg példaképének, akinek regnálása alatt jelentősen romlott a londoni közbiztonság.

Orbán Balázs emlékeztetett a BBC egyik cikkére, amely megerősítette: Anglia 20 legveszélyesebb zónája közül 16 a brit fővárosban található. Londonban tavaly fél év leforgása alatt - 2019. január 1. és szeptember 30. között - összesen 110 gyilkossági ügyben folytattak nyomozást a brit hatóságok, a halálos esetek kétharmadát késes támadók követték el. Ezt azt jelenti, hogy az említett időszakban a Sadiq Khan által irányított városban négy naponta öltek meg késsel egy embert. De nem csak a gyilkosságok okoznak problémát Londonban. A terrorista indíttatású támadások is jelentősen megszaporodtak, 2015 óta 9 ilyen támadást kellett elviselniük a londoniaknak.

A brit főváros első embere szerint ráadásul „a terrortámadások a nagyvárosok életének részét képezik”.

„Karácsony főpolgármester úr élhetőségre vonatkozó megjegyzését pedig különösen értelmezhetetlenné teszi, hogy a világhírű Economist hetilap kutatási egysége által közétett 2019-es adatok szerint Budapest a világ 34. legélhetőbb városa, miközben a brit metropolisz csak a 48. helyen szerepelt. Én ugyan nagyon szeretem London városát, de magyarként azért azt is büszkén rögzítsük, hogy a magyar főváros Londonnál, valamint New Yorknál és Párizsnál is élhetőbb volt 2019-ben, a közép-kelet-európai régióban pedig minden várost lekörözött” - emelte ki az államtitkár, aki szerint egy Sadiq Khan által vezetett brit főváros pedig semmilyen körülmények között nem lehet a követendő példa számunkra.

„Főpolgármester Urat pedig nagy tisztelettel arra szeretnénk kérni, hogy gondosabban válassza meg városunk nemzetközi partnereit; néha ugyanis nemcsak a manapság oly divatos progresszió tekintetében megvalósuló ideológiai azonosság, hanem a józan ész és a szikár tények is számítanak...” - zárta írását Orbán Balázs.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom