Belföld

Hatalmas növekedést mutat a Nyugat-Balkánra érkező migránsok száma

Érdemi növekedést mutat a Nyugat-Balkánra érkező illegális bevándorlók száma: januárban 2000, míg az előző év azonos időszakában csak 300 határsértőt regisztrálták az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) adatai szerint - mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese kedden az M1 aktuális csatornán.

Hatalmas növekedést mutat a Nyugat-Balkánra érkező migránsok száma
Továbbra is erős az EU-ra nehezedő migrációs nyomás
Fotó: AFP / Samir Yordamovic / ANADO

Kiemelte: januárban 8800 migráns érkezését regisztrálták az Európai Unió külső határain, ami szintén emelkedésnek számít a 2019 januárjában érkezettek számához képest.

A Frontex adatai szerint a kelet-mediterrán térségben - Görögországban, Törökországban - is növekedés volt megfigyelhető az előző év első honapjához képest - jegyezte meg Janik Szabolcs, aki szerint minden adott ahhoz, hogy ez a növekvő tendencia folytatódjon. Törökországban jelenleg is sokan várnak arra, hogy átjussanak Görögországba - mondta.

Janik Szabolcs a múlt szombaton, a bosnyák-horvát határnál próbálkozó migránscsoportról azt mondta, jól látszik, milyen feszültségek vannak: ezek az emberek elkeseredettek, el szeretnének jutni Nyugat-Európa, így minden adott ahhoz, hogy egy fals információ alapján elinduljanak a határ felé.

A bosnyák-horvát határnál történtek máshol is megismétlődhetnek, hiszen csak a Balkánon körülbelül 100 ezer ember torlódott fel - közölte a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom