Belföld

Sürgősen kezdeményezi a börtönbiznisz leállítását a kormány

A kormány haladéktalanul kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását - jelentette be az igazságügyi miniszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Sürgősen kezdeményezi a börtönbiznisz leállítását a kormány
Varga Judit
Fotó: MH

Varga Judit közölte: a nap folyamán az „igazságtalan gyakorlatnak” véget vető törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek, sürgősséggel. Hozzátette: a sürgősségi eljárás miatt a kormányoldal kéri az ellenzék támogatását az Országgyűlésben.

A javaslat szerint addig függesztenék fel a kifizetéseket, amíg újra nem szabályozzák a börtönviszonyok miatti kártalanítást. Ehhez a társadalom támogatása szükséges, ezért az új szabályozás a nemzeti konzultáció után, annak megfelelően születik majd meg - mondta a miniszter.

Varga Judit tájékoztatása szerint a börtönviszonyok miatti kártalanítási perekben eddig 12 ezer 680 határozat született, és 9 milliárd forintnyi adófizetői pénzről rendelkeztek. Ennek azonban csak a 10 százaléka került a sértettekhez - fűzte hozzá.

Az új szabályozás célja, hogy ezt az igazságtalan helyzetet megszüntesse, és a sértettek, áldozatok és hozzátartozók jogait helyezze előtérbe - hangoztatta.

A kormány szándéka továbbá, hogy minél előbb javuljanak a büntetés-végrehajtásban a körülmények és szűnjön meg a zsúfoltság - közölte az igazságügyi miniszter, hozzáfűzve: a kártalanítások pedig a jövőben ügyvédi letéti számlára nem fizethetők ki, csak a büntetés-végrehajtás vagy a jogosult számlájára.

A börtönbizniszről szó esett hétfőn az Országgyűlésben is, ahol a fideszes Budai Gyula interpellálta Völner Pált, az igazságügyi tárca államtitkárát.

Budai Gyula arról beszélt, hogy az elmúlt években az emberek társadalmi igazságérzetét alaposan felkavaró bírói ítéletek születtek, amelyek nagyösszegű pénzbeli kártalanítás fizetésére kötelezték a magyar államot. Ezt olyan személyek részére ítélték meg, akik bűncselekményt követtek el, és jogerős szabadságvesztésüket töltik. Az elítéltek arra hivatkoztak, hogy a magyar állam nem biztosított emberhez méltó fogva tartási körülményeket számukra - közölte. Az esetek túlnyomó többségében eljáró balliberális oldalhoz, és a Soros-szervezetekhez kötődő ügyvédek jelentős hasznot húznak az állam ellen indított perekből - tette hozzá a fideszes képviselő.

Kitért arra is, hogy az említett ügyvédeknél landolt a kártalanításra kifizetett összegek közel 70 százaléka. A börtönbiznisz egy 10 milliárdos iparág, amely egyértelműen visszaélés a joggal, károsítja az államot és rontja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, sérti az emberek igazságérzetét. Arra volt kíváncsi, miként kíván a kormány megálljt parancsolni a börtönbiznisznek?

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára rámutatott: 2010-ig szinte senkinek nem jutott eszébe, hogy a börtönviszonyok miatt pereljék a magyar államot. A nemzeti, polgári oldal kormányra kerülése után külföldről pénzelt szervezetekkel együttműködő ügyvédi irodák felismerték a kártérítési ügyekhez kapcsolódó pénzszerzési lehetőséget. Ismertette: 2017-19 között 8,6 milliárd forintot fizettek ki, az összes kifizetés 61 százaléka és az összegek 70 százaléka ügyvédi számlára érkezett.

Kijelentette: a börtönbüntetésnek nem az a célja, hogy ott az elítélt meggazdagodjon. A kormány úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti a kifizetéseket, és felülvizsgálja a szabályokat - mondta, egyúttal sajnálatosnak nevezte, hogy előterjesztésük napirendre vételét az ellenzék nem volt hajlandó megszavazni.     

 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom