Belföld

Kontrát: Meg tudjuk védeni a déli határainkat

A migráció esetleges fokozódására irányult az utolsó interpelláció az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján.

Kontrát: Meg tudjuk védeni a déli határainkat
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára
Fotó: MH

Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője azt firtatta, hogy várható-e a déli határszakasz „újabb ostroma” migránsok által és amennyiben igen, a rendőrség felkészült-e arra? 

Kérdéséhez kapcsolódóan továbbá emlékeztetett arra, hogy a kormány már 2019 végén megkongatta a vészharangot egy újabb, minden eddiginél nagyobb migránshullámról. Később hozzátette, szerinte több év távlatából még mindig Magyarország kormánya az egyetlen az unióban, amely érdemi lépéseket tesz az illegális migráció megfékezése érdekében.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára a kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy történtek korábban olyan törvénymódosítások, amelyekkel „meg tudjuk védeni a déli határunkat”.

Továbbá ismertette, hogy jelenleg százezer migráns tartózkodik a balkáni útvonalon és szeretne Európába jutni. „Egyre szervezettebb a tiltott határátlépés, az egy évvel korábbihoz képest négyszeres az embercsempész tevékenység” - pontosította.

Végül azt is elmondta, hogy a rendőrség a honvédség segítségével és a nemzetközi társszolgálatokkal együttműködve mindent megtesz, hogy megvédje a határokat és Magyarország idén is Európa egyik legbiztonságosabb országa legyen.

Kapcsolódó írásaink