Belföld

Közel 100 milliót fizetett Gyurcsány Ferenc régi bizalmasainak a DK-frakció

Húsz hónap alatt 164 szerződéssel hozzávetőlegesen 240 millió forintot költött a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója. Ennek jelentős része a pártelnök Gyurcsány Ferenc régi bizalmasainál, Dessewffy Tibornál és Ficsor Ádámnál kötött ki.

Közel 100 milliót fizetett Gyurcsány Ferenc régi bizalmasainak a DK-frakció
Gyurcsány Ferenc nem csak a saját vagyonával tud nehezen elszámolni
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A hvg.hu egy nagyon nehezen áttekinthető adathalmazt kapott az Országgyűlés Hivatalától a DK frakciójának kiadásairól. Azt azonban sikerült kideríteni belőle, hogy egymással párhuzamos feladatokra három kiugróan magas összegű megbízás került - közvetve vagy közvetlenül - Gyurcsány Ferenc régi bizalmasához, volt kommunikációs tanácsadójához, az ELTE Digitális Szociológia Kutatóközpontját vezető Dessewffy Tiborhoz.

Az egyik a Dessewffy által 2005-ben alapított Big Data Analytics Kft., amely Gyurcsány kormányzása idején még Demos néven működött, és a baloldal agytrösztjeként volt ismert. A cég 2019 márciusa és júniusa között 32,9 millió forintért szervezte a DK-s képviselők közösségi médiában való megjelenését.

Az SPG Analytics Kft. ugyanerre, illetve ezt kiegészítő feladatokra kapott 2019 első felében 38,5 millió forintot. A 2019-es tulajdonosváltásig az a Suga Gábor Patrik vezette a vállalatot, akinek másik cége, a Marketing and Analytics Kft. 2019 második felében 25,3 millió forintot számlázott a DK-frakciónak. Sugának egyébként az utóbbi céggel egy címre bejegyzett harmadik cégében, a Smart Data Solutions Kft.-ben 2016 és 2018 között tulajdonostársa volt Dessewffy mellett Gyurcsány egykori kabinetfőnöke, Ficsor Ádám is. Ráadásul Ficsor egy 2016 októberi esemény meghívójának tanúsága szerint a Big Data Analytics alkalmazottja is volt.

A Big Data, a Marketing and Analytics és az SGP Analytics hármasának összességében csak 2019 végéig közel 100 millió forintot fizetett ki a DK-frakció.

A megbízások negyedik nagy kedvezményezettje a DÉKÁ Rendezvény Kft., amely a Demokratikus Koalíció saját, a pártirodáival azonos székhelyen működő cége. 2018 júliusa óta a DÉKÁ minden hónapban adott le számlát havi 1,25 és 1,85 millió forint + áfa közötti összegekről, ám míg az egyik hónapban a DK-s képviselők munkáját segítő sajtókommunikációért volt felelős a cég, a következőben már a képviselők fogadóóráinak szervezéséért, majd a képviselők média megjelenéseinek figyeléséért és annak összefoglalójáért.

A kifizetések bő harmada ment olyan, mindig egy hónapra és egymillió forintról szóló szerződésekre, amelynek ismeretlen - vagyis magánszemély - megbízottja egy-egy konkrét, de mindig más törvényjavaslathoz kapcsolódva tart szakmai felkészítést a képviselőknek.

Az egykori MSZP-s Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját 2018 augusztusától folyamatosan foglalkoztatja a DK-frakció jogi tanácsadás, jogszabályok véleményezése, állampolgári panaszok intézése, önálló indítványok és beadványok készítése jogcímen havi 700 ezer forint plusz áfáért.

De a listáról az is kiderült, hogy a már az előválasztáson elbukott főpolgármester-jelölt, Kálmán Olga cége havi 509 ezer forint + áfát kapott videók forgatásához kapcsolódó tanácsadásért.

Kapcsolódó írásaink