Belföld

A Fidesz szerint a szegregáció csak ürügy a gyöngyöspatai iskolaügyben

A gyöngyöspatai iskolaügynek a szegregáció csak ürügye, a cigány családok és tanulók pedig csak eszközök ahhoz, hogy a kártérítési pert kezdeményező, „külföldről pénzelt alapítvány” elérhesse politikai célját - mondta Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes parlamenti képviselője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Fidesz szerint a szegregáció csak ürügy a gyöngyöspatai iskolaügyben
Horváth László, a Fidesz országgyűlési képviselője
Fotó: Facebook

Felidézte: a gyöngyöspatai iskolaügyben vasárnapra demonstrációt hirdetett meg Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője cigány kisebbségi vezetők jelenlétében.

Horváth László erre úgy reagált: ez várható volt, a Fidesz már hetekkel ezelőtt szólt, hogy a gyöngyöspatai ügyben csak „a politikai cél elérése a fontos, minden más csak ürügy és mindenki más csak eszköz”.

A Kúria várhatóan áprilisban dönt
 

A Kúria soron kívül, várhatóan áprilisban bírálja el a gyöngyöspatai önkormányzattal szemben indított személyiségi jogi pert.

A legfelsőbb bírói fórum tudatta: az ügyben a jogerős ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelem soron kívüli elbírálását a Kúria elnöke rendelte el a felperes és az alperes kérelmére. A nyilvános tárgyalás várhatóan április közepén lesz, pontos időpontjáról a nyilvánosság a Kúria honlapján tájékozódhat majd.

A Debreceni Ítélőtábla 2019. szeptember 18-án hozott jogerős ítéletet személyiségi jog megsértése miatt több felperes által a gyöngyöspatai önkormányzattal szemben indított perben. A táblabíróság megállapította, hogy a jogellenes elkülönítéssel megsértették a Gyöngyöspatán élő roma családok egyenlő bánásmódhoz való jogát, ezért javukra fejenként és a jogsértéssel érintett tanévenként kártérítést ítélt meg, összesen 100 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot.

A tábla jogerős ítélete ellen még tavaly érkezett felülvizsgálati kérelem a Kúriára. Ebben az eljárásban tartanak tárgyalást várhatóan áprilisban. A jogerős ítélet végrehajtásának felfüggesztésére irányuló kérelmet december 16-án utasította el a Kúria.

A szegregációs kártérítési pert kezdeményező, „külföldről pénzelt alapítvány” politikai célja pedig az - mondta -, hogy „el kell menni feljelentést tenni Brüsszelbe, Strasbourgba, megvádolni az országot cigányüldözéssel, rasszizmussal, tömeges szegregációval, és kicsikarni valami büntetőeljárásfélét”.

Ennek egyik állomása lesz a vasárnapi tüntetés is - jelentette ki a fideszes politikus.

Megemlítette azt is, hogy „a tüntetésnek van előzménye”, indult ugyanis egy petíció az ügyet támogatandó, ám azt a gyöngyöspataiak „99,7 százaléka nem írta alá”, ami beszédes. Még azok sem írták alá, akik érintettek - jegyezte meg Horváth László.

Hozzátette: Tordai Bence becsületére legyen mondva, hogy ő legalább elment Gyöngyöspatára, ahol arra volt ideje, hogy a cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével készítsen egy fotót az iskolánál, de arra sajnos már nem volt ideje, hogy beszéljen önkormányzati vezetőkkel, tanárokkal, és meghallgassa a többségi lakosság véleményét.

Kapcsolódó írásaink