Belföld

Balliberális egyeztetési színjáték Miskolcon

A Fidesz–KDNP-frakciónak „üres” meghívót küldött Veres Pál polgármester, miközben visszatérnek a vezetésbe a régi szocialista káderek, akik eladósították a várost

Tárgyalni csak valamiről lehet, Veres Pál polgármester egyeztetési ötlete dilettantizmus vagy egyszerűen színjáték – mondta lapunknak Alakszai Zoltán, a miskolci képviselő-testület Fidesz-KDNP frakciójának vezetője. Ugyanis a polgármester költségvetési egyeztetésre hívta a frakcióvezetőket a múlt csütörtökre, de úgy, hogy a meghívót kedden kapták kézhez.

Balliberális egyeztetési színjáték Miskolcon
Alakszai Zoltán semmilyen előrelépést nem lát a városban
Fotó: Facebook

Másfél nap alatt kellett volna tehát felkészülniük, de nem is volt miből, mivel az előterjesztést nem mellékelte a meghívóhoz a balliberális pártok által támogatott városvezető. Ilyen körülmények között a frakció nem látta értelmét a tárgyalásnak. Alakszai hangsúlyozta: az önkormányzati választás óta eltelt négy hónap, de Veres Pál még semmilyen érdemi lépést nem tett a városért. A színjáték és propaganda helyett inkább új befektetőket kellene hozni Miskolcra, új pályázati pénzeket és kormányzati forrásokat szerezni. Ehelyett a diósgyőri vár projektjéből kikerül a legnagyobb turisztikai attrakció, Magyarország leglátogatottabb vidéki színháza nem tud évadot tervezni, megszüntetik a lovas mezőőrséget, és csökkentik a buszok és villamosok járatszámát is.

Bár Veres Pál a kampányban párt­érdekeken felülemelkedő várospolitikát ígért, és most is azt kommunikálja, hogy „mindenkivel hajlandó együttműködni, aki tenni akar Miskolcért”, de a komolytalan egyeztetési kezdeményezés ismét másról tanúskodik. Mindeközben viszont visszahívták a régi szocialista kádereket. „A különböző szak­értői posztokat olyan leporolt politikai múmiákkal töltötték fel, akik 2010 előtt szakadékba taszították ezt a jobb sorsra érdemes várost” – fogalmazott a Pesti Srácoknak Hollósy András, a helyi Fidesz–KDNP szóvivője.

Veres Pál azt állítja, súlyos pénzügyi gondban van a város és csődközeli helyzetben a Miskolc Holding Zrt., holott az önkormányzati cég 2018. évi konszolidált adózott eredménye még 637 millió forint volt. Az állítólagos fizetésképtelenségnek ellentmond az is, hogy a holding tagvállalatainál a felügyelőbizottsági tagok honoráriumát is radikálisan megemelték, ez az intézkedés 83 millió forintos pluszkiadást jelent ebben a ciklusban a cégcsoport számára. A kormánypárti frakció többször felhívta a figyelmet arra, hogy a csődközeli helyzetről szóló hazug kommunikáció árt a város versenyképességének.

Kapcsolódó írásaink