Belföld

Szeviép-ügy: benyújtották a fellebbezést

Törvénysértőnek tartja a Szegedi Törvényszék felmentő ítéletének jogcímét a vádhatóság

Eljárási jogszabálysértés és megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyeztetné a Csongrád Megyei Főügyészség a Szegedi Törvényszék felmentő ítéletét a csődbűncselekménnyel vádolt Szeviép-vezetők büntetőperében – közölte a vádhatóság.

Szeviép-ügy: benyújtották a fellebbezést
Nincs kiszállás. A Botka László vezette szegedi önkormányzat is érintett lehet
Fotó: MH

A Csongrád Megyei Főügyészség írásban is benyújtotta a Pécsi Ítélőtáblára a Szegedi Törvényszék felmentő ítéletével szemben bejelentett fellebbezését – olvasható a vádhatóság pénteki közleményében. Ismert, a Szegedi Törvényszék másodfokú eljárásában a Szegedi Járásbíróság első fokon meghozott és valamennyi vádlott vonatkozásában bűnösséget megállapító ítéletét megváltoztatva a vádlottakat az ellenük emelt csődbűncselekmény vádjában felmentette. A vádat képviselő főügyészség már az ítélet kihirdetését köve­tően szóban fellebbezést jelentett be, s pénteken ezt írásban is benyújtotta a Pécsi Ítélőtáblára.

A harmadfokon eljáró fellebbviteli bíróságnál azt indítványozzák, hogy a törvényszék ítéletét eljárási jogszabálysértés és megalapozatlanság miatt helyezze hatályon kívül, és utasítsa a másodfokú bíróságot új eljárás lefolytatására. Fellebbezésé­ben a főügyészség törvénysértőnek tartja az ítélet jogcímét és ezzel összefüggő azon megállapítását, amely elsősorban azzal indokolja a felmentő rendelkezést, hogy az ügyészség a szükséges bizonyítás felvétele érdekében nem tett indítványokat. A főügyészség a fellebbezésében arra hivatkozik, hogy a Szegedi Járásbíróság a szükséges bizonyítást felvette, megalapozott tényállást hozott, az ügyészség indítványával egye­zően állapította meg a vádlottak bűnösségét, hármójukat összesen tizenhat évi börtönnel sújtva.

A másodfokon eljáró Csongrád Megyei Főügyészség a Szegedi Törvényszék előtti eljárásban az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt annak megalapozottsága és törvényessége miatt. A vádlottakat másodfokon felmentő törvényszék a bizonyítottság hiányára hivatkozva nem hozhatott volna felmentő határozatot – azt maga is pótolhatta volna –, legfeljebb hatályon kívül helyezhette volna az ítéletet azzal, hogy az új elsőfokú eljárásban pótolják a bizonyítékok beszerzését – indokolta lapunknak a főügyészség álláspontját Szanka Ferenc főügyészségi szóvivő.

Az ügyben másodfokon eljáró, illetve őket erre kijelölő bírák ügyé­ben az Országos Bírósági Hivatal célvizsgálatot rendelt el, amelyben a Botka László vezette szegedi önkormányzat, illetve a Szegedi Törvényszék egyes bírái közt fennálló összeférhetetlenség kérdéseit vizsgálják. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom