Belföld

Hiába próbálta áldozatként beállítani magát a Jobbik

Az elmúlt tíz évben a Jobbik képtelen volt elszámolni a közpénzekkel, majd a „tiszta kéz” látszatával is látványosan szakított – jelentette ki Rotyis Bálint, a Médianéző Központ elemzője.
 

Hiába próbálta áldozatként beállítani magát a Jobbik
A pártelnök már nem rejti véka alá, hogy milyen érdekeket szolgál a Jobbik
Fotó: MH / Bodnár Patrícia

Bár a Jobbik régi motorosnak számít a magyar közéletben, „évtizedes kapcsolatot ápol az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ)”, ennek ellenére a párt 2010 óta nem volt képes arra, hogy szabályosan elszámoljon a közpénzekkel. Simicska Lajos megjelenésével és a 2018-as parlamenti választás közeledtével pedig látványosan szakított a „tiszta kéz” látszatával is – fogalmazott lapunknak Rotyis Bálint, akit arról kérdeztünk, mennyiben rontják a párt hitelességét a kedden nyilvánosságra került szerződések és az abban szereplő összegek.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, az Országgyűlés Hivatalától kikért szerződések alapján a párt frakciója költötte messze a legtöbb közpénzt a parlamentben: alig másfél év alatt több tízmilliós kifi zetések történtek általános, jogi, szak- és kommunikációs tanácsadás címen. Mindez annak fényében is érdekes, hogy a párt egykori elnöke, Sneider Tamás pénzhiányra, az ÁSZ által kirótt bírságokra hivatkozva Jobbik felszámolását is meglebegtette korábban.

A Médianéző elemzője ennek kapcsán azt mondta, Sneideréknek lett volna lehetőségük, hogy reagáljanak a megállapított szabálytalanságokra, ehelyett azonban egy független intézmény ellen indítottak politikai hadjáratot, és megpróbáltak áldozati szerepet felvenni. A szakértő úgy véli, ez a szerepvállalás három szempontból is kudarcot vallott. „Nem tudták elterelni a fi gyelmet arról a tényről, hogy százmilliós tételeket szabálytalanul használtak fel, így elvesztették »tisztaságukat« . A szavazótábor összeomlását sem tudták ezzel a kommunikációs akcióval megakadályozni. Harmadrészt pedig az is világossá vált, hogy a Jobbik megszűnésével riogató politikusok csupán félrevezető hangulatkeltésre használták fel a kínálkozó alkalmat.”

Hogy pontosan milyen körök részesülhettek a frakció pénzosztásából, annak kapcsán Rotyis úgy fogalmazott, „a Jobbik hátországában is jelentős átalakulás ment végbe, a korábban szélsőjobboldali értékeket valló érdekcsoportokkal szemben ma már a Gyurcsány Ferenccel is együttműködni képes opportunisták kerültek többségbe, ők azok, akik részesülhettek a frakció pénzügyi forrásaiból”. Hozzátette: a szerződések alapján megállapítható, hogy aktív külpolitikai tevékenységet (tolmácsolások, fordítások) is folytat a Jobbik-frakció.

A Jobbik pálfordulásának újabb bizonyítéka, hogy Jakab Péter pártelnök a brit The Guardiannek adott interjúban védelmébe vette Soros Györgyöt. Szerinte ugyanis a milliárdos spekulánsnak „minden joga megvan ahhoz, hogy úgy költse el a pénzét Magyarországon, ahogy csak szeretné”. Jakab szerint, ha ez nem tetszik valakinek, akkor a tiltás helyett alternatívát kell nyújtani az adott területeken. Az új elnök Orbán Viktort is kritizálta, amiért „gyűlöletre ösztönöz” Soros ellen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom