Belföld

Nem tiltott az iskolai kamerák telepítése

Péterfalvi: Tisztázni kell, ki nézheti meg a felvételeket

Megfelelő összhangba hozva az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) követelményeivel, lehet kamerákat telepíteni az iskolákba a pedagógusokkal szembeni erőszak megelőzésére – nyilatkozta lapunknak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság hatóság (NAIH) elnöke.

Nem tiltott az iskolai kamerák telepítése
„A köznevelési törvény módosítására van szükség”
Fotó: MH

Kifejtette: ehhez meg kell teremteni a GDPR-ral szembeni jogalapot, ami a közérdeken alapuló adatkezelés lehet. Annak tisztázása is alapkövetelmény, hogy mi az adatkezelés célja. Ugyanakkor Péterfalvi szerint itt is elmondható, hogy az „ördög a részletekben rejlik”, hiszen amennyiben bekameráznak egy iskolát, tisztázni kell, hogy ki készíthet felvételeket, ki nézheti meg, és meddig tárolják azokat. Egy ilyen intézkedés bevezetését meg kell előznie adatvédelmi hatásvizsgálatnak, majd a Nemzeti köznevelési törvény módosítására van szükség – közölte a NAIH elnöke.

Ismert, a gyöngyöspatai és más településeken a közelmúltban történt pedagógusbántalmazásokra reagálva Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár azt mondta: az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében a kormány az érintett és erre igényt tartó oktatási intézményekben iskolarendészet felállítását és biztonsági kamerarendszer kiépítését tervezi. Közölte: a kezdeményezés elsődleges célja nem az elkövetők kriminalizálása és büntetése, hanem a megelőzés. Mivel a pedagógusbántalmazások zömét tizenkét-tizennégy éves korú fiatalok követik el, fontolóra kell venni a büntethetőség életkori határának leszállítását is – jegyezte meg. Jelenleg a büntethetőségi korhatár tizennégy év, ám egyes esetekben – például emberölés – a tizenkettedik életévét betöltő fiatal is büntethető. A Btk. egyébként szigorúbban bünteti a tanárok – mint közfeladatot ellátó személyek – elleni erőszakot. Az ő büntetőjogi védelmük megegyezik a hivatalos személyekével. Aki pedagógust fenyeget vagy bántalmaz, egytől öt évig,  csoportos elkövetés esetén kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kapcsolódó írásaink