Belföld

Alapjogokért: Az idő Orbán Viktort igazolta a migráció kezelésében

Az idő Orbán Viktort igazolta a migráció kezelését illetően - mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Alapjogokért: Az idő Orbán Viktort igazolta a migráció kezelésében
Az idő Orbán Viktort igazolta a migráció kezelését illetően
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A műsorban felidézték, a miniszterelnök hétfőn Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélést Berlinben.

Pócza István azt mondta, más volt a mostani találkozó hangneme, mint másfél évvel ezelőtt: eltűnt a feszültség a két vezető politikus között.

„Egyértelmű, hogy Merkel nem akar felvállalni egyébként felesleges és nem nyerhető konfliktusokat” - emelte ki az elemző, aki szerint a migrációt érintő európai vita eldőlni látszik a magyar miniszterelnök javára.

Ezért nem érdemes újra és újra elővenni például a kerítés kérdését, jobb a közös ügyekre koncentrálni - elemezte Pócza István a német kancellár motivációit, rámutatva, hogy Angela Merkel inkább a magyar gazdaság teljesítményét méltatta.

XXI. Század Intézet: Angela Merkel is elismeri a magyar kormány gazdaságpolitikáját

Mára Angela Merkel német kancellár is elismeri a magyar kormány gazdaságpolitikáját, megcáfolva ezzel egy régi ellenzéki mítoszt, miszerint Magyarország nem megfelelő módon használja fel az uniós forrásokat - állapította meg a XXI. Század Intézet legfrissebb elemzésében, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

Az intézet felidézte: a 2010-es kormányváltás óta az ellenzéki oldalon rendszeresen elhangoznak olyan állítások, amelyek szerint a kormány gazdaságpolitikája elhibázott, az uniós forrásokat pedig vagy látványberuházásokra költik, vagy ellopják. Hozzáteszik: a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, majd később a többi ellenzéki párt és ellenzéki városvezető erre hivatkozva már hónapok óta követeli, hogy ne a kormány döntsön az uniós források elköltéséről, az kerüljön önkormányzati hatáskörbe.

Az elemzés szerint a tényadatok mellett már számos nemzetközi szakember - például az Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatójának - álláspontja is cáfolja ezeket az állításokat, sőt, mára a korábban igen kritikus Angela Merkel német kancellár is elismeri a magyar kormány gazdaságpolitikáját.

Emlékeztettek: Angela Merkel tavaly augusztusban arról beszélt Sopronban, hogy Magyarország jól használja fel az uniós forrásokat, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel történt hétfői, berlini találkozója alkalmából pedig „nagyon-nagyon pozitívnak” nevezte a magyar gazdaság fejlődését, valamint kiemelte azt is, hogy Magyarország az okos beruházások és gazdaságpolitika révén igen nehéz helyzetből indulva eljutott oda, hogy már nem a munkanélküliséggel kell küszködnie, hanem szakképzett munkaerőt kell találni a betöltendő állásokra.

Az elemzés kitér arra is, hogy Poul Thomsen, a IMF igazgatója sikersztoriként értékelte a magyar felzárkózást, ami szerinte leginkább Japán és Dél-Korea hatvanas-hetvenes évekbeli átmenetére hasonlít.

A XXI. Század Intézet megállapította: míg 2010 előtt, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok időszakában az uniós források ellenére is „elképesztő mértékben romlott” a magyar gazdaság teljesítménye, addig 2010 után, az Orbán-kormány szemléletváltást hajtott végre a gazdaságpolitikában és az uniós források szétosztásában is, a 2014-2020-as uniós ciklusban pedig már azt a célt tűzte ki, hogy a források nagyjából 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítsák.

Az elemzés kiemeli: az elmúlt években a magyar gazdaság növekedési pályára állt, az utóbbi időszakban rendre sikerült az európai uniós növekedési rangsor élmezőnyében végeznie a Magyarországnak. Ezzel párhuzamosan az államadósság GDP-hez viszonyított szintje a 2010-es közel 80 százalékról 70 százalék alá süllyedt, a fegyelmezett költségvetési politikának köszönhetően az államháztartás hiánya sem szaladt el egyik évben sem, emellett a fogyasztás folyamatosan nő, a munkanélküliség a rendszerváltás óta nem látott alacsony szinten van, miközben a foglalkoztatottság rekordmagas: a 2010-es 55 százalékról 70 százalék fölé nőtt a dolgozó emberek aránya - áll a dokumentumban.

Kapcsolódó írásaink

Meghatározó találkozó Berlinben

ĀMerkelnek nem érdeke, hogy a kereszténydemokrata értékeket a leghatározottabban képviselő Fidesz kiváljon az Európai Néppártból – mondta lapunknak Törcsi Péter