Belföld

A Jobbik költötte messze a legtöbb pénzt a parlamentben

Az új parlamenti időszak óta már több mint 380 millió forintot fizettet ki a Jobbik általános, jogi, szak- és kommunikációs tanácsadásra, továbbá az Iránytű Politikai és Gazdaságkutató Intézet 145 millió forintért dolgozott a pártnak -írja a hvg.hu.

A Jobbik költötte messze a legtöbb pénzt a parlamentben
A Jobbik megoldotta, hogy a sorozatos ÁSZ-bírságok elvitték a párttámogatását – így lehetne összegezni a képviselőcsoport 2018 májusától napjainkig tartó költekezését
Fotó: MH/ Bodnár Patrícia

A Jobbik - a maga 21 főjével -  majdnem kétszer annyit költött el - többek között általános, jogi- szak-, és kommunikációs tanácsadásra - mint a közel hatszor akkora Fidesz.  

Az Iránytű intézet többnyire közvélemény-kutatásokat készített a pártnak, 2018 novemberében 44 millió forintért, 2019 márciusában és áprilisában „elemzésre”, illetve „szakpolitikai elemzés” címen 29,9 majd 28,8 millió forintot könyvelhettek el -írja a lap. Magánszemélyekkel, akiknek a nevéhez a lap nem fért hozzá 246 szerződést kötöttek 182,3 millió forintos összértékben. A dátumok alapján arra következtet a lap, hogy több, folyamatosan megújuló megbízásról lehet szó, de jócskán vannak azonos feladatra egymással párhuzamos szerződések is. 

Míg a többi frakció ráadásul szakterületenként vagy konkrét törvényjavaslatonként is meghatározta, hogy pontosan milyen szaktanácsokért fizetett, addig a Jobbiknál még csak utalás sincs erre: összesen 94 darab megbízás fut a bármire ráhúzható „szakpolitikát érintő tanácsadás” címen, 70 ezertől 3,6 millió forintig, összesen 53 millió forint értékben.

A listából egy ember neve ismerhető meg, Farkas Krisztináé, akivel 7 millió forintra szerződtek. Facebook-oldalakra, videókra és fotókra 18+4 millió forintot fizetett a Jobbik, tolmácsolásra 20 milliót, ügyvédekre 18 milliót, továbbá jogi tanácsadásra még 27 milliót. A Jobbik exképviselője, Staudt Gábor az egyik szerencsés jogi ügyekben, az irodájának 4,45 milliót fizettek. A hvg.hu felhívta a figyelmet arra a 18 hónapos tanulmányi támogatásra, amelyet összesen 7,8 millió forint értékben fizetett ki valakinek a párt. 

A rendezvényköltségek között különös az is, hogy bár 2019 február 1-jén a párt drámai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy akár meg is szűnhet a rá kirótt újabb ÁSZ-bírság miatt, egy nappal későbbi évadnyitó rendezvényén azért 3,2 millió forintot elköltött a képviselőcsoport, ebből 844 ezret étkezésre, közel egymilliót pedig a rendezvénytechnikára” – írja a hvg.hu.

Kapcsolódó írásaink