Belföld

Mandátuma visszaadására és a közéletből távozásra szólították fel a jobbikos képviselőt

Mandátuma visszaadására és a közéletből távozásra szólította fel Renge Zsolt, a Fidelitas újpesti szervezetének elnöke szombati sajtótájékoztatóján Szabó Balázst, a Jobbik újpesti önkormányzati képviselőjét, akit a Fidelitas politikusának közlése szerint a bíróság közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt.

Mandátuma visszaadására és a közéletből távozásra szólították fel a jobbikos képviselőt
Mandátuma visszaadására és a közéletből távozásra szólították fel a jobbikos képviselőt
Fotó: Internet

Az MTI-hez eljuttatott hangfelvétel szerint Renge Zsolt a sajtótájékoztatón azt mondta, a képviselőnek nem először gyűlt meg a baja az igazságszolgáltatással: 2008-ban elítélték garázdaságért és hivatalos személy ellen elkövetett erőszakért. 

Jelenleg pedig két büntetőügye van folyamatban - folytatta a Fidelitas politikusa: 2018 áprilisában fiatal jobboldali aktivistákat vert össze, máskor pedig tunéziai turistákat „terrorizált” rasszista indíttatásból - közölte Renge Zsolt. Utóbbi miatt 2 év, 5 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték - tette hozzá. Azt mondta: a vád szerint sörösüveggel és kavicsokkal dobálták meg, majd megverték a szabadságukat Magyarországon töltő tunéziai fiatalokat, akiket Szabó Balázs és társai szidalmaztak, rugdostak és felszólítottak, hogy takarodjanak az országból.

Eredetileg garázdaság miatt folyt volna a per a képviselő ellen, de az ügyész gyűlölet-bűncselekményre változtatta a vádat, majd a bíróság február 5-én hozta meg ítéletét - mondta az elnök.

Renge Zsolt úgy fogalmazott: „Felháborítónak tartjuk, hogy egy ilyen ember tagja lehet az újpesti képviselő-testületnek, illetve többek között a közbiztonsági bizottságnak, amely helyzet tragikomédiába illő.” 

A helyi Fidelitas elnöke felszólította Szabó Balázst, hogy mondjon le mandátumáról és távozzon a közéletből még azelőtt, hogy a bíróság tiltaná el a közügyektől.

Ha erre nem hajlandó, Déri Tibor (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a IV. kerületi polgármester felelőssége, hogy felszólítsa őt a lemondásra - jelentette ki.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink