Belföld

Újabb migrációs hullámokra kell felkészülni Európában

A röszkei határáttörési kísérletek és a csütörtöki események felhívják a figyelmet arra, hogy a 2015-ös migrációs válság csak a kezdet volt, a jövőben újabbnál újabb migrációs hullámokra kell felkészülni Európában - állapította meg a XXI. Század Intézet legújabb, az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében.

Újabb migrációs hullámokra kell felkészülni Európában
Migrációs hátterű férfi Brüsszelben, 2019 január 24-én
Fotó: HATIM KAGHAT / BELGA MAG / Bel

Az elemzésben figyelmeztető jelnek ítélték, hogy a téli időjárás ellenére az uniós és magyar statisztikai adatok is dinamikus növekedést mutattak az utóbbi hónapokban, a magyar határnál például 2020 első hetében csaknem ötszörösére emelkedett a határátlépéssel próbálkozó illegális migránsok száma 2019 azonos időszakához képest.

Azt írták: aggasztó, hogy az előrejelzések további növekedést vetítenek előre, a többi közt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által kidolgozott migrációs forgatókönyvek is dinamikus emelkedést várnak a migránsok számában.

Az elemzésben kitértek arra, hogy a migránsok becsült száma jelentősen nőtt az elmúlt öt évtizedben: 2019-ben a születési országuktól eltérő országban élő emberek száma 272 millió volt a világban, ez 119 millióval több az 1990-es adatnál (153 millió) és háromszorosa az 1970-es 84 milliónak.

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) legfrissebb adatai szerint 2019 első 11 hónapjában 654 566 kérelmet nyújtottak be menedékjog iránt az Európai Unióban, ez a szám 12 százalékkal magasabb 2018 azonos időszakához képest. Az idén a magyar határnál eddig próbálkozó migránsok száma (4226) csaknem ötszörös növekedésnek számít a 2019 azonos időszakában próbálkozók számához (857) képest - írták.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom