Belföld

Aggódnak a mentális segítők

Egyetértenek a kuruzslásra vonatkozó Btk.-szigorítás eredeti céljával az érintettek, ám pontosításokat javasolnak

A jövőben nemcsak az igazi kuruzslókat, hanem a munkájukat tisztességesen végző, mentális segítségnyújtásban részt vevő szakembereket is bíróság elé állíthatják egy új Btk.-módosítás miatt – állítják egy olyan csoport tagjai, akik a jogszabály változtatását szeretnék elérni.

A Büntető törvénykönyv (Btk.) egyik tavaly decemberben elfogadott, de csak február közepén hatályba lépő szigorításának módosítását szeretné elérni egy,a mentális segítők jogbizonságát célul kitűző csoport. Az Országgyűlés tavaly szavazta meg a Btk. kuruzslásra vonatkozó módosítását, amely alapján a jövőben az ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen végzett, jogosulatlan orvosi gyakorlat mellett a jogosulatlanul végzett pszichoterápiás gyakorlat és nem konvencionális gyógyító- és természetgyógyászati eljárások folytatása is büntethető lesz.

Az indoklás szerint a kuruzslás vétség elkövetési magatartásának kiterjesztésére azért van szükség, mert az egészségügyi területen tapasztalható visszaélések az említett területeken is egyre szaporodnak. Több szakember úgy látja, hogy a módosítás jogbizonytalanságot okoz, hiszen míg a törvény deklarálja azt, hogy ki jogosult orvosi tevékenységre, a pszichoterápia és a nem konvencionális gyógymódok tekintetében ez a magyarázat elmaradt.

Rusznák Tamás, az ELTE Jogi Továbbképző Intézete és a Corvinus Egyetem tanára, a csoport egyik képviselője lapunknak elmondta: bár egyetértenek a szigorítás céljával, sokan aggódnak amiatt, hogy a jogi helyzet tisztázatlansága miatt az új Btk.-passzus alapján bármilyen indokkal bárki feljelentheti a munkájukat tisztességesen végző szakembereket. Mint Rusznák kifejtette, a pszichoterápiát a mentális segítségnyújtás számtalan területén használják, a pszichodrámától kezdve az autogén tréningen keresztül, a relaxációig és a jógáig, de a nevelési tanácsadókban is alkalmaznak pszichoterápiás eszközöket.  Bár a jelenleg még csak az orvosi tevékenységre vonatkozó passzus alapján elenyésző, évi két-három büntetőeljárás indult, ez nem nyugtatja meg az érintetteket, már csak azért sem, mert a tapasztalatok szerint az eddig lezajlott perekben a bírók elég kiterjesztőn értelmezték a vonatkozó Btk.-passzust.

Az érintettek ezért kidolgoznak egy javaslatot, amelyet eljuttatnak az Emmihez, remélve, hel tudják érni a módosítás pontosítását.

Kapcsolódó írásaink

Függőségmentesítés a rácsok mögött

ĀAz egri RÉV munkatársainak tapasztalatai szerint az elítélt nők nyolcvan százaléka kapcsolatfüggő, sokan közülük börtönbe kerülésük előtt szenvedélybetegek is voltak

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom