Belföld

Tanulási lehetőség a gyöngyöspatai romáknak

A biztonsági kamerák felszerelése a szülőknek és a gyerekeknek is segíthet a helyi általános iskola igazgatója szerint

Egyeztetésre hívta a gyöngyöspatai szegregációs perben érintett roma fiatalokat a helyi önkormányzat és a tankerület. A helyi tanintézmény vezetője lapunknak úgy fogalmazott, a közösségi terekben igen, de a tantermekben nem támogatja kamerák elhelyezését.

Tanulási lehetőség a gyöngyöspatai romáknak
Meg kell védeni a munkájukat végző pedagógusokat – mondta Maruzsa Zoltán
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Korábban dolgoztam olyan intézményben, ahol volt kamera a közösségi terekben, ez ellen nincs is kifogásom, de egy általános iskola tantermére nem tartom helyénvaló ötletnek a megfigyelés kiterjesztését – hangsúlyozta lapunknak Baloghné Bagdány Ildikó. A Gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola vezetőjét annak kapcsán kerestük meg, hogy hétfőn Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a település iskolájában történt, nemrég napvilágot látott, pedagógusokkal szembeni bántalmazások kapcsán arról beszélt, a zavartalan munkavégzés  biztosításával meg kell védeni a munkájukat ellátó pedagógusokat. Közölte, az elmúlt napok eseményei is igazolják, hogy az oktatási intézményekben előforduló, pedagógusokkal szembeni erőszakos esetek szaporodása romló tendenciát mutat. Ennek visszaszorítása érdekében a kormány az érintett és erre igényt tartó oktatási intézményekben iskolarendészet felállítását és biztonságikamera-rendszer kiépítését tervezi. Az elmúlt napokban egy mezőtúri és egy nagykátai iskolában is bántalmaztak, illetve fenyegettek tanárokat. Utóbbi ügyben négy tanuló ellen már eljárás indult.

Én csak az általános iskolákról tudok nyilatkozni, de az kijelenthető, hogy más viszonyok uralkodnak egy szakmunkásképzőben vagy szakközépben, mint itt – emelte ki Baloghné Bagdány Ildikó. Mint fogalmazott, más korosztályt, más viszonyokat jelent a felsőbb iskola. Hozzátette, a kamerák természetesen nemcsak a tanároknak segíthetnek, hanem a szülőknek és a gyerekeknek is, amikor egy-egy iskolai konfliktust kell utólag minden érintett fél bevonásával tisztázni.

Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes ország­gyűlési képviselője korábban úgy nyilatkozott, Gyöngyöspata jövőképe nem az, hogy a helyi intézményből „minta-cigányiskola” legyen, hanem olyan feltételek megteremtése, amelyek lehetővé teszik a korábban távozni kényszerülő többség visszatérését. Hozzátette, ehhez az iskolából ki kell vezetni az erőszakot.

Hevér Lászlóné, Gyöngyöspata fideszes polgármestere és Horváth Márta tankerületi igazgató közben egyeztetésre hívta a szegregációs perben érintett roma diákokat. Mint írták, elsősorban arra kíváncsiak, hogy a fiatalok nem vagyoni kártérítésként elfogadnák-e, ha továbbtanulásukat támogatnák. Levelükben úgy fogalmaznak, azt tartanák célravezetőnek, ha az egyeztetésen független szakértők is jelen lehetnének. A csomagban egyebek mellett nyelvi és informatikai képzés, valamint az alapkompetenciákat segítő felkészítő foglalkozásokat kínálnak a roma fiataloknak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom