Belföld

Az MSZP lassan csak a közös listában bízhat

A DK-vezér „halálos ölelése” minden más párt szavazótáborát felmorzsolná egy esetleges ellenzéki összefogás során, bár a szocialistákat már ez sem zavarja – véli Deák Dániel

Az MSZP a legérdekeltebb a közös ellenzéki listában, hiszen önállóan már be sem jutna az Országgyűlésbe – mondta lapunknak Deák Dániel politológus. A Jobbik számára további szavazatvesztéssel járna egy közös lista.

Az MSZP lassan csak a közös listában bízhat
A nagy összeborulás már a múlté. Most egymás kiszorítása van napirenden
Fotó: MH

Alig telt el pár hónap az önkormányzati választás óta, máris mállik szét az ellenzéki pártok együttműködése, és megkezdődött a helyezkedés a 2022-es országgyűlési választásra – mondta lapunknak Deák Dániel politológus az ellenzéki pártok törésvonalairól. Ez várható volt – tette hozzá a XXI. Század Intézet vezető elemzője –, hiszen a DK és a Momentum le akar számolni a többiekkel, és a 2010 előtti MSZP–SZDSZ-koalícióhoz hasonló konstrukciót akarnak létrehozni. De ehhez a többi ellenzéki pártnak is lesz egy-két szava – jegyezte meg.

Az elemző szerint nem véletlen, hogy a Párbeszéd és az LMP az egyesülésen és egy új „zöldpólus” létrehozásán gondolkodik, a Jobbik pedig már arról beszél, nem kell közös ellenzéki pártlista, mert több ellenzéki listával lehet maximalizálni a szavazatokat.

Erről beszélt tegnap Jakab Péter, a Jobbik új elnöke az ATV-ben, aki a több lista szükségességét azzal indokolta, hogy Gyurcsány Ferenc nem képes megszólítani a csalódott fideszes szavazókat. Jakab a Hvg-nek nyilatkozva a politikai porondot cukrászdák működéséhez hasonlította, mint mondta, az egyikben narancsos tortát sütnek, a másikban olyan ellenzéki tortákat, amikben mazsola is van, és ahol a mazsola Gyurcsány. De az embereket megosztja a mazsola. Én is utálom – fogalmazott. A bukott kormányfő helyett egyik embere, a debreceni Varga Zoltán válaszolt, aki sebzett vadként vágott vissza: „A Jobbik új vezetője megtalálta az ócska, karcos, sercegő bakelitet, és elődeihez hasonlóan elkezdte azt pörgetni. Jakab Péter szerint »az ellenzék tortájában Gyurcsány a mazsola, és ő ki nem állhatja a mazsolát«. A cukrász barátom szerint viszont a recept szentírás. Ha a tortához mazsolát kell rakni, akkor annak ott a helye. Mazsola nélkül nincs torta.”

Ezenközben a tisztújításra készülő szocialisták tegnap ismételten hitet tettek a gyurcsányi recept mellett. Elnökük, Tóth Bertalan a Népszavának arról beszélt, hogy az ellenzéki együttműködésben a legteljesebb részvétel szervezeti kereteinek megteremtése a cél. Ennek formáját a szocialisták még alapszabályba is öntenék. Az elnök újabb innovációval is előrukkolt: a női egyenjogúság jegyében női társelnököt is választanának. Egy hónapja a társelnök szükségessége még azért merült fel az MSZP-ben, mert szövetségesüknek, a Párbeszédnek szerettek volna ilyen pozíciót kínálni, ám Karácsonyék már inkább az LMP és a Momentum felé kacsingatnak.

Míg a Jobbik a további szavazatvesztés miatt tart joggal a Gyurcsány-tervtől, a közös ellenzéki listától, addig az MSZP a legérdekeltebb a közös listában, hiszen önállóan már nem jutna be az Országgyűlésbe – mondta erről Deák Dániel. Az elemző úgy véli, Gyurcsány Ferenc minden ellenzéki pártnak komoly fejtörést okoz, hiszen az ország egyik legelutasítottabb politikusának számító DK-vezér „halálos ölelése” minden más párt szavazótáborát morzsolná fel egy összefogás során.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom