Belföld

Varju már bevallotta a pecót is

A jobbikos Steinmetz Ádám legelőt és erdőt, az MSZP-s Tóth Csaba lakásokat gyűjt, és Gyurcsány is újabb ingatlant vesz

Az országgyűlési képviselőknek január 31-ig kellett benyújtaniuk a 2019-es esztendőről szóló vagyonnyilatkozatukat, amit kivétel nélkül meg is tettek. Ezekből szemezgettünk.

A parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait elemezve csekély változást tapasztaltunk. Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének örökzöld tétele az 1995-ös szerzésű pápai panellakás (Trabant már nincs), a 2009-es kötcsei lakóház és udvar (3295 négyzetméteres telken 267 négyzetméter), s van egy új szerzeménye is: egy lakás vásárlására szerepel 225 millió forint foglaló és előleg. A bukott miniszterelnök gazdasági érdekeltségeinek többségét eladta, ezek hozamát értékpapírokban tartja 734,7 millió forint értékben. A volt kormányfőnek 56,5 millió forint bankhitele is van, továbbá 150 millió forint értékpapír fedezetű hitele. Az Altus Portfolió Kft.-ből tavaly 238 millió forint jövedelme származott.

Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan frakcióvezető nem gyarapodott 2019-ben, nagykazári erdejét még 2005-ben, két pécsi ingatlanát 2010-ben vásárolta, ezen kívül van egy korlátolt felelősségű társasága, amelyben hatvan százalékban és egy ügyvédi irodája, amelyben száz százalékban tulajdonos. A vagyon­nyilatkozat arra nem ad választ sem az ő, sem mások esetében, hogy ezek a vállalkozások mennyit jövedelmeztek. Egy másik szocialistának, a zuglói Tóth Csabának három fővárosi kerületben, a II., az V. és a XII.-ben is van társasházi lakása, Sopronban egy 4659 négyzetméteres telephelye, Zalaegerszegen 85 négyzetméteres háza, s mellesleg 220 millió forintos megtakarítása.

A Jobbik új elnöke, Jakab Péter a 2017-es szerzésű miskolci 106 négyzetméteres lakással és tízmillió forint tartozással „szegénylegénynek” tűnik. Nem úgy az egykori vízi­pólós jobbikos képviselő, Steinmetz Ádám, aki családi gazdálkodó is. A jövedelméről azt írta: „a gazdálkodás eredményétől függ”. Éppen erre lenne kíváncsi az állampolgár, ám ezt az adatot titokként kezelik a képviselők. Steinmetznek két településen hatvannál több ingatlana van, legelők, rétek, szántók, erdők, töltések, árkok, fásított területek, vízmű és egy friss szerzemény, egy agyagbánya. A DK-s Varju László, akinek két büntetőeljárás miatt felfüggesztették a mentelmi jogát, cégekben utazik, összesen 372 százalékos tulajdonrésszel bír hat vállalkozásban. Ezek közül a taksonyi panzióról korábban Lamperth Mónika azt írta Varjunak közösségi bejegyzésében: „Lacikám, ezt a csinos kis pecót nem láttam a vagyonbevallásodban!” Jelentjük, már benne van.

A független Hadházy Ákosnak Szekszárdon két ingatlana is van, mindkettőben felerészben tulajdonos, a másodikat 2018-ban vette.

Kapcsolódó írásaink