Belföld

Újpestnek nem kell erdő

A momentumos Déri nem tudja, mit jelent egy terület átminősítése

Több döntés és intézkedés is felháborodást keltett az elmúlt hetekben Újpesten. A momentumos Déri Tibor által vezetett kerület legutóbb egy erdősítésre mondott nemet, a szakorvosi rendelőben leállították az online bejelentkezést.

Leginkább a leállított beruházások, fejlesztések jellemzik jelenleg Újpestet – tudta meg lapunk Ozsváth Kálmán fideszes képviselőtől. Legutóbb egy erdővita borzolta a kedélyeket a IV. kerületben, miután a Fővárosi Közgyűlés, a kerület momentumos polgármestere, Déri Tibor javaslatára leszavazta egy terület erdővé nyilvánítását. A káposztásmegyeri Aquaworld élménypark szomszédságában lévő hathektáros terület hasznosításáról még az előző vezetés döntött, megállapodva a Magyar Íjász Szövetséggel, hogy a területen belül egy íjász gyakorlópályát hoznának létre. Bár ez a terv végül nem valósult meg, a fideszes Wintermantel Zsolt vezette önkormányzat legalább azt szerette volna elérni, hogy a terület magasabb védettséget kapjon, hivatalosan is erdővé nyilvánítsák. Déri viszont azzal érvelt, hogy a fás terület jelenleg is erdő, így nincs szükség átminősítésre. Ahogy az Indexnek fogalmazott: átnevezhetik a szóban forgó területet Pistikének is, az nem változtat a tényen, hogy ott már erdő van.

Wintermantel a Facebookon világosította fel a polgármestert, hogy bár az átlagember számára egy fás terület tűnhet erdőnek, de egy polgármesternek illene tudnia, hogy mi a különbség egy fás terület és egy hivatalosan erdővé nyilvánított, erdőgazdálkodásba bevont, szakemberek által gondozott és jogi státusánál fogva többletvédelmet élvező erdő között. „Lehet Pistikézni, de itt kerek perec arról van szó, hogy Újpest és a Főváros baloldali vezetése leszavazta, hogy hatvanezer négyzetméteres minőségi erdőfejlesztés legyen Újpesten!” – írta a volt polgármester.

Ozsváth egy másik, komoly felháborodást kiváltó intézkedésre is felhívta figyelmünket. Az Újpesti Hírek Facebook-oldal szerint az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet vezetésére kinevezett, szakirányú végzettséggel nem rendelkező, volt szabaddemokrata képviselő Ungár Klára január végén egyik pillanatról a másikra megszüntette az interneten történő bejelentkezés lehetőségét a rendelésekre. Így áprilisig, az új program üzembe helyezéséig csak telefonon lehet bejelentkezni. Az új vezetésnek állítólag az a székelykapu sem tetszik, amelyet Újpest testvértelepülése, Csíkszentgyörgy adományozott a kerületnek. Bár korábban már megtalálták a helyszínt, hová kellene felállítani, mára bizonytalanná vált az is, hogy egyáltalán helyet kap-e valahol.

Kapcsolódó írásaink