Belföld

Most a tankerületet támadja Baranyi

Az új parkolási rendszer továbbra sem működik Ferencvárosban, ám a polgármester inkább egy mondvacsinált okostanterem-botránnyal foglalkozik, noha az ügy már megoldódott

Törvénytelenséggel vádolja Ferencváros polgármestere a tankerület vezetőjét, és az „ellopott” pénz visszaszerzését ígéri, miközben a tévedésből létesült okostanterem árát az önkormányzat már visszakapta.

Most a tankerületet támadja Baranyi
Baranyi Krisztina és a kutyapárti alpolgármester, Döme Zsuzsanna „Suzi”
Fotó: MH/Purger Tamás

Még a múlt szerdán kezdett el arról posztolni Facebook-oldalán Baranyi Krisztina arról: „a tankerület megkárosította Ferencvárost és egy másik iskolának adta a hátrányos helyzetű gyerekeknek szánt okostantermet”. Leszögezte: „a pénzt visszafizettetjük és ott is lesz okostanterem, ahová eredetileg szántuk”. Nyilatkozatára alapozva az RTL Klub be is számolt arról, hogy „hátrányos helyzetű gyerekek helyett elitgimnáziumhoz került az önkormányzati támogatás”. Csütörtökön a 444.hu cikkére hivatkozva ismét azt írta, a tankerület „szembement a kerület akaratával, és elköltötte a pénzünket”. Vasárnap pedig közölte: „Egészen elképesztő dolog történt. Megfenyegetett engem a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetője. Megfenyegette Ferencváros polgármesterét, miután nyilvánosságra hoztam, hogy becsapott minket, és sajátjaként rendelkezett a kerület pénzével.” Baranyi hívei, közösségi oldalának követői köré­ben természetesen forrnak az indulatok, s a történet lassan valamiféle háborúhoz kezd hasonlítani, amelyben a polgármester hősiesen harcol a tankerület vezetőjével az önkormányzat pénzéért és a hátrányos helyzetű – többségében roma – gyerekeket tanító iskoláért.

Holott minden jel szerint ismét egy olyan ügyről van szó, amelyet Baranyi Krisztina csak politikai imázsának építéséhez használ. Valójában ugyanis az történt, hogy az önkormányzat még a tavalyi költségvetéséből 39 millió forint támogatást adott a tankerületi központnak arra, hogy három IX. kerületi oktatási intézményben okostantermet alakítson ki. Bár felmerült a Leö­vey Klára Gimnázium neve is, végül a József Attila Általános Iskola került be a szerződésbe, azonban adminisztrációs hiba folytán a digitális termet mégis a Leövey kapta. Miután a tankerület észlelte a hibát, az összegnek erre az intézményre eső részét visszautalták az önkormányzatnak, továbbá felajánlották, hogy – saját forrásból – a József Attila Iskola is kap egy okostantermet. Vagyis végeredményben két digitális tanterem árából Ferencváros négy ilyen teremhez jut. Baranyi Krisztina viszont ragaszkodik ahhoz, hogy nem lehet szó véletlenről, hanem szándékos törvénytelenség történt, és a tankerületi igazgató levelének nyilvánosságra hozásával igyekszik bizonyítani, hogy már fenyegetés is érte őt. Holott Tolnai Marianna csak leszögezte: nyitottak lettek volna minden olyan megoldásra, amely az ügyet megnyugtató módon rendezi, és felháborítónak tartja, hogy ezek után a polgármester rágalmazó nyilatkozatokat tesz annak érdekében, hogy a kívülállókban minél nagyobb felháborodást keltsen.

Amint arról beszámoltunk, politizálásra használja a polgármester a családon belüli erőszak áldozatai­nak szánt védett házak ötletét is: a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésen úgy igyekezett áterőltetni az erről szóló, még az őt támogató balliberális képviselők nagy része szerint is szakmaiatlan, kidolgozatlan előterjesztést, hogy a döntést már délelőtt a Klubrádióban bejelentette. Megírtuk: a momentumos Jancsó Andrea például felelőtlenségnek nevezte a lakások felajánlását ebben a formában, hogy egyelőre azt sem tudják, hogyan oldható meg a családon belüli erőszak áldozatainak majdani lakóhelyéül szolgáló házak helyének titkosítása. Mind­eközben a parkolási rendszer továbbra sem működik Ferencvárosban.

Kapcsolódó írásaink