Belföld

Ügyvédek a városházán, rokonság a bíróságokon

A szegedi önkormányzatnál, illetve a városi cégeknél, úgy tűnik, jogi munkákra csak olyan embert vesznek fel, akinek az igazságszolgáltatás területén van hozzátartozója

A Szeviép-per kapcsán felmerült bírósági korrupció ügyében még tart az Országos Bírósági Hivatal elnöke által elrendelt célvizsgálat. Az alábbi családfakutatásunk arra világít rá, hogy a botrányos ügyben kitudódott városházi megbízások és lakáskiutalás mellett vannak és lehetnek még más csontvázak is a szegedi szekrényekben.

Ügyvédek a városházán, rokonság a bíróságokon
Botka kapcsolatai is szerteágazóak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A szegedi városháza és a Tisza-parti város bíróságainak kapcsolatrendszeréről, rokoni viszonyairól a korábbi cikkeinkben leírtakat újabbakkal is árnyalnánk. Faludi Csaba jogtanácsos a szegedi IKV-nál, házastársa, Simonffy Ildikó ügyvéd szintén a várostól kap megbízásokat. Utóbbi fiútestvére a Szegedi Törvényszék elnökének, Tárkány-Szűcs Babettnek a volt férje. Vagyis az önkormányzati jogtanácsos sógora a törvényszék elnök asszonyának exférje, aki e rokoni szálon akár jelezhette volna, hogy a Szeviép-per kijelölt tanácselnök bírája, Kovalcsik Éva kedvezményesen belvárosi luxuslakást vehetett 12,4 millió forintért az önkormányzat IKV-s cégétől. Kovalcsik Éva tanácselnök bíró számára az sem lehetett titok a rászignált Szeviép-perben, hogy az erre kijelölt kollégiumvezető-helyettes élettársa a harmadrendű P. László vádlott védőjének.

Kardos János, a szegedi önkormányzat művelődési osztályának vezetője, felesége, Kardosné Csorba Ágnes korábban maga is a városi önkormányzatnál dolgozott, majd 2014. január 15-től a Szegedi Járásbíróság elnökévé nevezték ki. Első fokon a járásbíróság jár el olyan ügyekben, amikor az önkormányzat felperesként lép fel akkor is, ha alperesként velük szemben indítanak keresetet. Így volt ez a nagy port kavaró ledózerolt Mars téri piac esetében is. Az önkormányzat felperes is volt, amikor a kereskedők bódéit Botkáék a földdel tették egyenlővé, s azokban az esetekben is, amikor a dózerolás, bódéik megsemmisítése miatt a kereskedők kérték káraik megtérítését. A járásbíróság elnöke akkoriban a nyilvánvaló összeférhetetlenséget információink szerint lemondásával oldotta meg.

Ha már szóba került a Mars téri piac ügye, illetve az önkormányzat és a kereskedők közötti jogviták, jegyezzük meg, az önkormányzatot e perekben Szilágyi János ügyvédi irodája képviselte, aki a Szeviép-per harmadrendű vádlottját, P. Lászlót védte, s akinek élettársa Nagy Andrea kollégiumvezető-helyettes, aki az ügy bíráinak kijelöléséről döntött. Vele szemben az Országos Bírósági Hivatal (OBH) felhívása után a Szegedi Törvényszék elnöke fegyelmi eljárást indított, míg a további célvizsgálat lefolytatásával az OBH elnöke már külsős bírákat bízott meg.

Ne feledkezzünk meg a szegedi önkormányzat környezetgazdálkodási cégéről sem. Itt a jogi képviseletet Tomasovszky Csilla ügyvéd látja el. Tomasovszky helyettesítésre jogosult jogi képviselője annak az Éptárker Kft.-nek is, amely Nové Ágnes bírónő családi cége, s amelyet a Botka László vezette városháza nyolcszázmillió forintos megrendeléssel tömött ki. Nové tagja volt annak a bírói tanácsnak, amely a Szeviép-per vádlottjait felmentette. Tomasovszky Csilla volt férje, Lakatos Péter szintén a Szegedi Törvényszék bírája. Lakatos más ügyszakok mellett sajtó- és személyiségi jogi perekben is eljár.

A nagy számok törvénye alapján a városháza, illetve Botka László polgármester kezdeményezte perekben az ellenérdekelt felek csak nagyon ritkán szoktak nyerni. Lakatos bíró egyébként hellyel-közzel földije is a polgármesternek, Tiszaföldvár környékéről származik, egykori tanára és mentora pedig Botka László édesanyja volt.

Kapcsolódó írásaink