Belföld

Újabb elemzéssel jelentkezett NGO-radarjában a Századvég

A Századvég Alapítvány NGO-radar néven monitoring rendszerben, folyamatosan elemzi a vonatkozó szervezetek magyarországi működését.

Újabb elemzéssel jelentkezett NGO-radarjában a Századvég
Századvég Alapítvány
Fotó: Facebook

A Századvég Alapítvány elkötelezett a nemzeti szuverenitás, a jogbiztonság és az átláthatóság mellett, ezért NGO-radar néven monitoring rendszerben folyamatosan elemzi a vonatkozó szervezetek magyarországi működését.

Az Alapítvány korábbi elemzése rávilágított, hogy a Magyar Helsinki Bizottság 2018-ban közel félmilliárd forint támogatást kapott különböző külföldi szervezetektől. „A szervezetet nem csak a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok finanszírozzák, megbízói között megtalálható például az Európai Bizottság is, amely több tízmillió forint összegben támogatta a Magyar Helsinki Bizottságot többek között olyan programok megvalósítására, mint »a gyanúsítottak és vádlottak jogainak erősítése«, vagy »hozzáférés a jogi segítséghez és a rehabilitáláshoz menedékkérőknek«” - mutat rá az elemzés, amely hozzáteszi: a Holland Királyság Nagykövetsége a támogatás ellentételezéseként kutatást rendelt meg a magyar bíróságok függetlenségéről, az ENSZ pedig azzal bízta meg a Soros-szervezetet, hogy a menedékkérők jogvédelemhez való hozzáférésének megfelelőségét vizsgálja.

„Figyelembe véve a Magyar Helsinki Bizottság szövevényes finanszírozási hátterét és minimális társadalmi beágyazottságát, valamint azt a körülményt, hogy az NGO-k elsősorban külföldi finanszírozóik iránt tartoznak elszámolással, tevékenységük aggályosnak tekinthető a magyar jogbiztonság és a nemzeti szuverenitás megőrzése szempontjából” - szögezi le közleményében a Századvég.

Kapcsolódó írásaink